Yle: Pienen lainan saanti voi törmätä vakuuksiin

Jos rahantarve on pieni ja akuutti, sopivan luottotuotteen löytäminen pankkien valikoimista ei ole aivan yksinkertaista. Yle kertoo, että pankkien valikoimista ei löydy muutamien tuhansien eurojen tarpeeseen räätälöityjä luottotuotteita, jos tarvitsee rahaa vaikkapa kodinkoneisiin tai hammasremonttiin.

Pankit voivat pitää summaa liian pienenä ja tarjota tilalle isompaa lainaa tai vaihtoehtoista rahoitusmuotoa.

– Pienempää summaa, esimerkiksi muutamaa tuhatta euroa tarvitsevalle tarjoaisimme tarpeesta riippuen korttiin liitettävää limiittiä tai joustoluottoamme, kertoo Nordean henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen Ylelle.

Isommat hankinnat puolestaan voidaan rahoittaa perinteisellä lainalla, johon tarvitaan kuitenkin vakuus.

Myös pankinjohtaja Juhani Kumpulainen Länsi-Uudenmaan Osuuspankista tarjoaisi asiakkaalle korttiin sidottua luottoa. Kumpulainen pitää korttiluottoa asiakkaalle vaivattomimpana vaihtoehtona, sillä korttiluoton käyttäjän ei tarvitse jatkuvasti käydä pankissa neuvottelemassa uudesta lainasta.

Edullisin vaihtoehto olisi velkakirjalaina, mutta niitä pankit myöntävät vain tutuille asiakkaille.

Helsingin kaupungin velkaneuvoja Ilkka Passi kaipaisi myös vähävaraisille sopivia luottovaihtoehtoja. Pankkien ja rahoitusyhtiöiden tuotevalikoima on hänen mukaansa muuttunut.

– Tuotteisto on kapea niille, joilla ei ole antaa vakuuksia. Ennen oli luottovaihtoehtoja, josta maksettiin vain korkoa, esimerkiksi käyttöasteen mukaisesti. Tällaiselle olisi nykyäänkin tarvetta, Passi sanoo.

Vakuudettomien vaihtoehtojen puute on ongelma vähävaraisille.

– Monella meidän asiakaskunnastamme ei ole esittää vakuuksia, joten he joutuvat turvautumaan kalliskorkoisiin kortti- ja joustoluottoihin. Nekin ovat jossain määrin käyttökelpoisia, mutta jonkinlainen välimuoto nykyisellään tarvittaisiin ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi, Passi kertoo.

Jotkut kunnat tarjoavat sosiaalista luototusta, mutta sekään ei aina ole ratkaisu, sillä sosiaalista luottoa käytetään melko rajallisissa tapauksissa.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*