Pikavippifirmoja katoaa, mutta alalla on vielä toivoa

Moni pikavippifirma on luopunut leikistä tänä vuonna, kertoo Taloussanomat. Jotkut pitävät alan näkymiä kuitenkin hyvinä.

Taloussanomien mukaan pikavippimarkkinoilta on lähtenyt tänä vuonna 11 yritystä. Se on yli kymmenen prosenttia yritysten kokonaismäärästä. Yksi yhtiö lähtenee vielä lähiaikoina.

Kaikki Suomen pikavippiyritykset merkitään luotonantajarekisteriin, jota ylläpitää Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Viraston ylitarkastaja Tuija Karsimus arvelee, että syynä yritysten lopettamiseen on uusi pikavippilaki.

Eduskunta hyväksi helmikuun alussa lain, joka rajoittaa huomattavasti pikavippien tarjoamista. Pikavipeille asetetaan muun muassa korkokatto, joten jatkossa pikavipin todellinen vuosikorko saa olla vain viitekorko lisättynä 50 prosentilla.

Yrityskato ei tosin ole aivan niin suurta kuin äkkiseltään näyttää, sillä lopettaneista yrityksistä yhdeksän kuului samaan ryppääseen, niin sanottuihin Tuomon tupiin.

Suomen Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusiston mukaan pienlaina-ala on muutenkin aallokkoinen, joten rekisteröityjen toimijoiden määrän muutoksista ei kannata päätellä kovin paljon. Kyseessä voi olla ennakointi, mutta Kuusisto ei silti usko, että ala katoaa kokonaan.

– Pikavippien antolainaus oli viime vuonna 400 miljoonaa euroa. Hakemuksista taas hylätään 40–50 prosenttia. Kysyntää on olemassa, Kuusisto totesi Taloussanomille.

Kuusiston mukaan on vaikea sanoa, mihin suuntaan ala on vuoden kuluttua kehittynyt. Hän uskoo, että tämä vuosi on luovaa aikaa, sillä kaikki tietävät alan muuttuvan. Pikavippiyrittäjien on keksittävä uusia toimintamalleja, mikäli mielivät jatkaa alalla.

Yksi keino voisi olla laina-aikojen pidentäminen puoleen vuoteen tai vuoteen. Nyt laina-aika on keskimäärin reilu kuukausi.

Yksi luotonantajarekisteristä lähtenyt yritys on liettualainen Viaconto, joka tarjoaa lainoja seitsemässä eri maassa. Suomessa toiminta ei edes kunnolla käynnistynyt, koska yhtiön mukaan tuleva laki tekee liiketoiminnasta mahdotonta.

Alalla on kuitenkin myös toiveikkuutta. Suomen Rahoitusyhtiön toimitusjohtajana toiminut Jan Karjalainen väittää Taloussanomille, että uusi laki ei vie pikavippibisnekseltä pohjaa pois. Karjalaisen mukaan alan näkymät eivät ole sen huonommat kuin vuosi sitten, ja hän uskoo markkinan kasvavan, vaikka pienempiä toimijoita putoaisikin pois.

Karjalainen perustelee näkemystään sillä, että tulosta saadaan muualtakin kuin koroista.

– Korkokatto ja lainan todelliset kustannukset ovat eri asioita, hän sanoo.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*