Sähköhinnan jatkuvat korotukset ovat saaneet monet kiinnostumaan sähköyhtiöiden ja -sopimusten vertailusta. Sähköyhtiöiden vertailu on ajankohtaista kaikille varsinkin muuttojen yhteydessä. Uusi sähkösopimus kannattaa mieluiten tehdä useita kuukausia ennen muuttoa uuteen kotiin. Saatat kyllä saada sähkösopimuksen solmittua heti, mutta sinun on odotettava, että asuntosi liitetään sähköverkkoon, mikä saattaa viedä muutaman päivän.
Jos olet muuttamassa, varmista, että allekirjoitat uuden sähkösopimuksen ajoissa, jotta sopimuksen siirto ei aiheuta ongelmia. Sähkösopimuksen tilaaminen vähintään kaksi viikkoa etukäteen on fiksu ajatus, sillä se mahdollistaa sähkön kytkemisen uuteen taloosi muuttopäivänä. Asiakaspalvelu voi tarjota pikasiirtoja lyhyelläkin varoitusajalla kiireellisten muuttojen yhteydessä. Mikäli sinulla on määräaikainen sopimus, voit vaihtaa sähköntoimittajaa sopimuskauden päättyessä. Mikäli sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, voit vaihtaa sähköntoimittajaa 14 päivän irtisanomisajalla.
Kiinnitä huomiota muuhunkin kuin hintaan
Miksi moni sitten vertaa sähköyhtiöitä nykyisin? Vastaus on tietenkin kasvaneissa hinnoissa. Sähkön kilpailuttaminen on yksi kustannustehokkaimmista tavoista, jolla perheet voivat säästää rahaa sähkölaskussaan joka vuosi. Sähköenergian hinta muodostaa puolet kokonaiskustannuksista, kun taas siirtokustannukset muodostavat toisen puolen. Lisäksi asiakkaan on maksettava vielä verot. Sähkö siirretään paikallisen sähköyhtiön verkon kautta, etkä voi vaikuttaa siihen hinnoitteluun. Sen sijaan viranomaiset hillitsevät siirtohinnan korotuksia. Voit vaikuttaa sähköenergian kustannuksiin kilpailuttamalla ja valitsemalla haluamasi sähköntoimittajan.
Sähköhintojen, kuten pikavippien vertailu on yksinkertaista, mutta ei aina aluksi niin helppoa kuin luulisi. Vertailuun on hyvä varata esimerkiksi puoli tuntia aikaa. Sähkön hinnan lisäksi on otettava huomioon, miten sähkö tuotetaan ja millaisen sähkösopimuksen olet hyväksymässä. Sähköhintojen päivitystiheys määräytyy sen mukaan, millainen sähkösopimus sinulla on. Tämä tarkistus tehdään yleensä joka kuukausi, kun kyseessä on jatkuva sopimus. Määräaikaisessa sopimuksessa se tehdään vain kerran vuodessa tai kerran kahden vuoden aikana. Voit myös sitoa sähkösopimuksesi esimerkiksi päivittäin tai jopa tunneittain päivittyvään sähkön pörssihintaan.
Vertaa kaikki sähköyhtiöt kerralla
Syöttämällä kiinteistön osoitteen ja arvioimalla karkeasti vuotuiset sähkökulut on helppo tapa tutustua alueesi parhaimpiin tarjouksiin. Pidä viimeisin sähkölasku hollilla, jos haluat tarkimman arvion. Sähkö kilpailutetaan vertailemalla sähkötarjouksia ja tekemällä uusi sopimus valitun energiayhtiön kanssa. Sähkönsiirron kilpailuttaminen ei ole siis mahdollista, vaan paikallinen jakeluverkon tarjoaja on aina se, joka tarjoaa sähkön siirron.
Monesta netin hintavertailusta löytyy kaikki Suomessa toimivat sähkönmyyjät. Jotkin sähköyhtiöt palvelevat vain tiettyä aluetta Suomessa. Voit ostaa sähköä miltä tahansa palveluntarjoajalta, joka tarjoaa palveluja alueellasi. Tehdessäsi uuden sähkösopimuksen nykyisessä asuinpaikassasi, sinun ei tarvitse irtisanoa sopimusta itse. Uusi sähköntarjoajasi ilmoittaa muutoksesta nykyiselle sähköyhtiöllesi. Tältä osin sähköyhtiöiden vertaaminen onkin tehty asiakkaille helpoksi.
Mikäli muutat muualle, jotkut sähköntoimittajat antavat sinulle mahdollisuuden valtuuttaa heidät irtisanomaan sähkösopimuksesi edellisen yhtiön kanssa, kun olet allekirjoittanut sopimuksen. Mikäli siis valtuutat uuden sähköyhtiösi irtisanomaan vanhan kotisi sähkösopimuksen, myyjä tekee irtisanomisen puolestasi. Ota yhteyttä vanhaan sähköntoimittajaasi ja pyydä sopimuksen irtisanomista muuttopäivänäsi, jos uusi yhtiösi ei tarjoa valtuutusmahdollisuutta.
Mikä sopimustyyppi sopii sinulle?
Sopimustyyppejä on useita, ja niiden ehdot ja hinnoittelu vaihtelevat. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tehdään myyjän ja ostajan välillä rajoittamattomaksi ajaksi. Tiedät tällöin etukäteen, kuinka paljon kotisi sähkö maksaa (senttiä kilowattitunnilta) ja mikä on perushinta. Sähköyhtiön on ilmoitettava hinnan muutoksista vähintään kuukautta ennen niiden voimaantuloa. Ostaja voi irtisanoa sopimuksen kahden viikon irtisanomisajalla, kun taas sähköntoimittajan irtisanomisaika on yksi kuukausi.
Määräaikainen sopimus tehdään tietyksi ajaksi (esimerkiksi 2 vuoden määräaikainen sopimus), ja se päättyy määräajan päättyessä. Hinta vahvistetaan sopimuksen alkaessa, ja se pysyy kiinteänä. Määräaikaista sähkösopimusta ei yleensä voi irtisanoa tai, eikä asiakas voi vaihtaa toimittajaa kesken sopimuskauden. Määräaikaisen sopimuksen irtisanominen on sopimuskysymys, joten tarkista sopimusehdoista, onko esimerkiksi muutto peruste irtisanoa sopimus. Yli kahden vuoden pituinen sopimus, jonka kuluttaja on hyväksynyt, voidaan kuitenkin irtisanoa siinä vaiheessa, kun 2 vuotta on tullut täyteen.
Pörssisähkösopimuksessa taas sähkön hinta määräytyy sopimuksessa määrätyn kaavan mukaan. Pörssisähkösopimus hinnoitellaan usein Nord Poolin tuntikohtaisen päivittäisen markkinahinnan (spot-hinta) mukaan. Kuluttaja maksaa sähkön markkinahinnan (pörssihinnan), johon lisätään myyjän mahdollisesti määräämät välitysmaksut ja perusmaksu. Jos hinta on sidottu julkisiin viitearvoihin, myyjän ei tarvitse ilmoittaa hinnoittelun muutoksista. Kuluttajalla on oikeus irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva pörssisähkösopimus 14 vuorokauden irtisanomisajalla, energiantoimittaja voi irtisanoa sopimuksen kuukauden irtisanomisajalla.
Joustava sähkön kulutus
Noin 5 prosentilla suomalaisista kotitalouksista on nyt pörssihintainen sähkösopimus. Kustannusten nousun aikana huomattava osa ihmisistä on luopunut pörssisähköstä. Näiden tietojen valossa monia asiakkaita houkutteleekin pikemminkin sähkön hinnan ennustettavuus ja vakaus kuin sen aktiivinen joustavuus.
Viime aikoina myös määräaikaisia sopimuksia tehneet kuluttajat ovat nähneet sähkölaskujensa nousevan, koska yhtiöt ovat nostaneet sähkön hintaa. Pörssisähkö voi olla ainut mahdollisuus, mikäli haluat nauttia edes joinakin päivinä hyvin edullisesta sähköstä. Sähkön hinnoissa on ollut huomattavia eroja viime aikoina, joten voit säästää paljon, jos pystyt muuttamaan kulutustasi ja hyödyntämään edullisen pörssisähkön. Keväällä tehdyssä kyselyssä melkein puolet suomalaisista vastaajista olivat valmiita muuttamaan energiankäyttöään pois hintapiikeistä.