Vain viikko pikavippien loppumiseen – mikä muuttuu?

Pikavippejä koskeva lainsäädäntö muuttuu merkittävästi viikon kuluttua. Huomattavin muutos on, että alle 2000 euron luoton todellinen vuosikorko saa kesäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen olla korkeintaan viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä.

Kun pikavipin todellinen vuosikorko saa olla enintään 51 prosenttia, ei nykyisen kaltaisten pikavippien tarjoaminen enää kannata. Esimerkiksi 100 euron lainasta saisi kuukauden maksuajalla periä korkoa vain muutaman euron, mikä ei riittäisi edes lainaamisen kustannusten ja yrityksen toimintamenojen kattamiseen.

Lakimuutos kieltää myös ylimääräiset tekstiviestimaksut luotonannossa. Aikaisemmin pikavipin hakeminen tekstiviestillä saattoi maksaa viisi euroa tai enemmänkin, mutta jatkossa tällaiset maksut on siis kielletty.

Lisäksi laki tiukentaa luotonantajan velvollisuutta arvioida lainan hakijan luottokelpoisuus. Kesäkuusta alkaen luottokelpoisuuden arviointi on tehtävä kuluttajan tuloja ja muita taloudellisia olosuhteita koskevien riittävien tietojen perusteella.

Toistaiseksi vasta Laina.fi ja Euroloan ovat lopettaneet pikavippien myöntämisen ja uudistaneet palvelunsa tulevan lain mukaiseksi. Kumpikin lainapalvelu on vaihtanut pikavipit tililuottoon. Laina.fi:n uusi tuote on Käyttölaina, jossa asiakas saa käyttöönsä kuukausikohtaisen luottorajan. Euroloanin ratkaisu on luottotili, jossa luottoraja voi olla 50 – 5000 euroa.

Ferratum ja Viestilaina ovat ilmoittaneet uudistavansa palveluaan, mutta eivät ole vielä kertoneet tarkempia yksityiskohtia. Muissakin luottopalveluissa lainaa tarjotaan todennäköisesti jatkossa tililuoton muodossa. Lisäksi moni etenkin pienistä pikavippibrändeistä lopettanee toimintansa kokonaan. Esimerkiksi pikalainayritys Botnia Finance lopetti pikavippien tarjoamisen lakimuutoksen vuoksi.

Tililuotto antaa lainayrityksille paremmat mahdollisuudet tehdä liiketoimintaa. Jos tililuoton luottoraja on vähintään 2000 euroa, vuosikorkorajoitus ei päde, joten luoton todellinen vuosikorko voi olla suurempi kuin 51 prosenttia.

Toisin kuin pikavippiä, luottotilin varoja voi lain mukaan maksaa tilille myös yöllä. Vuonna 2010 säädettiin pikavippien rajoittamiseksi laki, joka kielsi kuluttajaluoton maksamisen tilille kello 23:n ja 7:n välillä. Säädös ei kuitenkaan koske tilanteita, joissa asiakas nostaa varoja käyttöönsä jatkuvalta luottotililtä.

Asiakkaan kannalta uudenlaiset lainapalvelut ovat todennäköisesti positiivinen muutos. Luottotilien hintataso on pikavippiä halvempi ja luoton nostaminen on joustavampaa, sillä asiakas voi nostolimiittinsä puitteissa nostaa rahaa niin usein kuin haluaa.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*