Takuu-Säätiö: Pikavippejä kertynyt etenkin alle 24-vuotiaille

Velan päälle haettava velka voi synnyttää hallitsemattoman velkakierteen, jossa erillisiä lainoja on kymmeniä, kertoo Takuu-Säätiö tiedotteessaan.

Takuu-Säätiö tarjoaa ylivelkaantuneille järjestelylainoja, joiden avulla velat voi yhdistää. Viime vuosina vähäisten velkamäärien kanssa vaikeuksiin joutuneiden hakijoiden määrä on vähentynyt, mutta viidessä vuodessa on kaksinkertaistunut niiden hakijoiden määrä, joilla velkoja on useita kymmeniä.

– Luottojen aktiivisen markkinoinnin, helpon saatavuuden ja käytön tavanomaistumisen seuraukset näkyvät selvästi säätiön asiakaskunnassa, sanoo Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar.

Viisi vuotta sitten Takuu-Säätiön takauksen hakijalla oli yleensä enintään 20 eri velkaa. Sellaisten hakijoiden määrä on laskenut 60 prosentista kolmannekseen.

Vuonna 2008 vain 16 prosentilla takauksen hakijoista oli 30 – 60 velkaa, mutta vuonna 2012 niin paljon velkoja oli 37 prosentilla hakijoista. Takuu-Säätiön mukaan taitekohta oli vuosi 2011. Siitä lähtien noin 50 velan hakemuksia on saapunut yhä enemmän.

Velkamäärien kasvuun ovat vaikuttaneet etenkin pikavipit. Tavanomaisten kulutusluottojen määrä on sen sijaan pysynyt tasaisena vuodesta 2009. Eniten pikavippivelkoja kertyy alle 24-vuotiaille, joilla niitä on kolminkertaisesti verrattuna yli 30-vuotiaisiin.

Takuu-Säätiön tilastotiedot eivät kerro koko totuutta asiakkaiden ottamista vippimääristä, sillä vippejä maksetaan usein uudella vipillä tai suuremmalla kulutusluotolla. Sama luotonantaja saattaa myös myöntää velalliselle monta yhtäaikaista velkaa. Kun velkoja vielä hoidetaan niin pienellä summalla, etteivät ne lyhene, velallinen ottaa yllättävässä tilanteessa helposti lisälainaa.

Takuu-Säätiössä kannatetaan lämpimästi positiivisen luottorekisterin perustamista.

– Positiivinen luottotietorekisteri voisi estää ennalta epätoivoisten tilanteiden syntymisen. Velallinen koettaa tyypillisesti selviytyä maksuvaikeuksissaan ottamalla uutta velkaa. Myöskään velkoja ei pysty pysäyttämään velallista ajoissa, sillä se ei näe mistään, kuinka monta velkaa asiakkaalla on jo entuudestaan, toteaa Pantzar.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*