Takuu-Säätiö: Pikavippejä kertynyt etenkin alle 24-vuotiaille

Velan päälle haettava velka voi synnyttää hallitsemattoman velkakierteen, jossa erillisiä lainoja on kymmeniä, kertoo Takuu-Säätiö tiedotteessaan.

Takuu-Säätiö tarjoaa ylivelkaantuneille järjestelylainoja, joiden avulla velat voi yhdistää. Viime vuosina vähäisten velkamäärien kanssa vaikeuksiin joutuneiden hakijoiden määrä on vähentynyt, mutta viidessä vuodessa on kaksinkertaistunut niiden hakijoiden määrä, joilla velkoja on useita kymmeniä.

– Luottojen aktiivisen markkinoinnin, helpon saatavuuden ja käytön tavanomaistumisen seuraukset näkyvät selvästi säätiön asiakaskunnassa, sanoo Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar.

Viisi vuotta sitten Takuu-Säätiön takauksen hakijalla oli yleensä enintään 20 eri velkaa. Sellaisten hakijoiden määrä on laskenut 60 prosentista kolmannekseen.

Vuonna 2008 vain 16 prosentilla takauksen hakijoista oli 30 – 60 velkaa, mutta vuonna 2012 niin paljon velkoja oli 37 prosentilla hakijoista. Takuu-Säätiön mukaan taitekohta oli vuosi 2011. Siitä lähtien noin 50 velan hakemuksia on saapunut yhä enemmän.

Velkamäärien kasvuun ovat vaikuttaneet etenkin pikavipit. Tavanomaisten kulutusluottojen määrä on sen sijaan pysynyt tasaisena vuodesta 2009. Eniten pikavippivelkoja kertyy alle 24-vuotiaille, joilla niitä on kolminkertaisesti verrattuna yli 30-vuotiaisiin.

Takuu-Säätiön tilastotiedot eivät kerro koko totuutta asiakkaiden ottamista vippimääristä, sillä vippejä maksetaan usein uudella vipillä tai suuremmalla kulutusluotolla. Sama luotonantaja saattaa myös myöntää velalliselle monta yhtäaikaista velkaa. Kun velkoja vielä hoidetaan niin pienellä summalla, etteivät ne lyhene, velallinen ottaa yllättävässä tilanteessa helposti lisälainaa.

Takuu-Säätiössä kannatetaan lämpimästi positiivisen luottorekisterin perustamista.

– Positiivinen luottotietorekisteri voisi estää ennalta epätoivoisten tilanteiden syntymisen. Velallinen koettaa tyypillisesti selviytyä maksuvaikeuksissaan ottamalla uutta velkaa. Myöskään velkoja ei pysty pysäyttämään velallista ajoissa, sillä se ei näe mistään, kuinka monta velkaa asiakkaalla on jo entuudestaan, toteaa Pantzar.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*