Oikeusministeriö tyrmäsi positiivisen luottotietorekisterin

Positiivista luottotietorekisteriä ei ole näillä näkymin tulossa. Oikeusministeriö kertoo tiedotteessaan, että luottotietojen käsittelyä koskevaa lainsäädäntöä ei tule toistaiseksi muuttaa.

Selvityksen luottotietorekisterin tarpeesta ja mahdollisuuksista teki professori Ahti Saarenpää oikeusministeriön pyynnöstä.

Positiivisilla luottotiedoilla tarkoitetaan tietoja henkilön taloustilanteesta. Se voi tarkoittaa esimerkiksi tietoja henkilön kaikista lainoista tai yleisestä rahatilanteesta, kuten tuloista ja menoista. Tällä hetkellä luottotietorekisteriin kirjataan vain negatiiviset luottotiedot eli maksuhäiriömerkinnät.

Saarenpään selvityksen mukaan positiivisen luottotietorekisterin perustamiselle löytyy puoltavia tekijöitä, mutta sen ongelmia ovat esimerkiksi henkilötietojen suoja ja positiivisen luottotietojen käsittelyn ja hallinnoinnin hankaluus.

Ennen kansallisen lainsäädännön muutoksia kannattaa selvityksen mukaan odottaa EU:ssa valmisteilla olevien lakien hyväksymistä. EU:ssa valmistellaan parhaillaan muun muassa uutta henkilötietoasetusta ja tietoturvallisuusdirektiiviä. Oikeusministeriön mukaan ennenaikaiset muutokset saattaisivat johtaa tempoilevaan lainsäädäntöön ja tuottaa tarpeettomia kustannuksia.

Lisäksi positiivisen luottotietorekisterin tulisi selvityksen mukaan olla julkisen sektorin ylläpitämä, ja rekisterin luominen edellyttäisi monenlaista lainsäädännön uudistamista.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoo, ettei ministeriöllä vielä toistaiseksi ole laajasti hyväksyttyä käsitystä siitä, kuka positiivista luottotietorekisteriä ylläpitäisi ja miten kustannukset katettaisiin.

– Massiivisen, käytännössä lähes kaikki Suomessa asuvat ihmiset kattavan yhteiskunnallisen perusrekisterin luomiseen ei pidä ryhtyä kevein perustein eikä pelkästään sen vuoksi, että tiedot ehkä saattaisivat olla hyödyllisiä jollekulle, Henriksson toteaa.

Positiivisen luottotietorekisterin perustamista ovat kannattaneet useat luottoyhtiöt ja muun muassa ylivelkaantuneita auttava Takuu-Säätiö. Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar arvioi eilen järjestön tiedotteessa, että positiivinen luottotietorekisteri voisi ehkäistä pikavipeistä ja kulutusluotoista johtuvaa ylivelkaantumista. Ilman positiivisia luottotietoja luotonantajien on vaikea pysäyttää velkakierteet ajoissa.

Jonkinlaista apua voi kuitenkin olla positiivisista luottotiedoista, joita Suomen Asiakastieto aikoo ryhtyä tarjoamaan. Varsinaisesta luottotietorekisteristä ei ole kyse, mutta järjestelmässä mukana oleville luottoyrityksille toimitetaan tietoja luotonhakijan aikaisemmista lainoista. Lainanhakijat saavat kuitenkin itse päättää tietojensa luovuttamisesa. He voivat tarkastella tietojaan myös itse.

Vaikka tietojen luovuttamiseen vaaditaan luotonhakijan suostumus, kuluttaja ei välttämättä voi tehdä järjestelmää tehottomaksi jättämällä tiedot antamatta. Yle kertoo, että tietojen evääminen voi tarkoittaa, että luotto jää myöntämättä.

Suomen Asiakastiedon positiivisia luottotietoja aikoo alkuvaiheessa ryhtyä käyttämään 15 kuluttajaluottoja tarjoavaa yritystä. Asiakastieto uskoo yritysten määrän kuitenkin kasvavan.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*