Oikeusministeriö tyrmäsi positiivisen luottotietorekisterin

Positiivista luottotietorekisteriä ei ole näillä näkymin tulossa. Oikeusministeriö kertoo tiedotteessaan, että luottotietojen käsittelyä koskevaa lainsäädäntöä ei tule toistaiseksi muuttaa.

Selvityksen luottotietorekisterin tarpeesta ja mahdollisuuksista teki professori Ahti Saarenpää oikeusministeriön pyynnöstä.

Positiivisilla luottotiedoilla tarkoitetaan tietoja henkilön taloustilanteesta. Se voi tarkoittaa esimerkiksi tietoja henkilön kaikista lainoista tai yleisestä rahatilanteesta, kuten tuloista ja menoista. Tällä hetkellä luottotietorekisteriin kirjataan vain negatiiviset luottotiedot eli maksuhäiriömerkinnät.

Saarenpään selvityksen mukaan positiivisen luottotietorekisterin perustamiselle löytyy puoltavia tekijöitä, mutta sen ongelmia ovat esimerkiksi henkilötietojen suoja ja positiivisen luottotietojen käsittelyn ja hallinnoinnin hankaluus.

Ennen kansallisen lainsäädännön muutoksia kannattaa selvityksen mukaan odottaa EU:ssa valmisteilla olevien lakien hyväksymistä. EU:ssa valmistellaan parhaillaan muun muassa uutta henkilötietoasetusta ja tietoturvallisuusdirektiiviä. Oikeusministeriön mukaan ennenaikaiset muutokset saattaisivat johtaa tempoilevaan lainsäädäntöön ja tuottaa tarpeettomia kustannuksia.

Lisäksi positiivisen luottotietorekisterin tulisi selvityksen mukaan olla julkisen sektorin ylläpitämä, ja rekisterin luominen edellyttäisi monenlaista lainsäädännön uudistamista.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoo, ettei ministeriöllä vielä toistaiseksi ole laajasti hyväksyttyä käsitystä siitä, kuka positiivista luottotietorekisteriä ylläpitäisi ja miten kustannukset katettaisiin.

– Massiivisen, käytännössä lähes kaikki Suomessa asuvat ihmiset kattavan yhteiskunnallisen perusrekisterin luomiseen ei pidä ryhtyä kevein perustein eikä pelkästään sen vuoksi, että tiedot ehkä saattaisivat olla hyödyllisiä jollekulle, Henriksson toteaa.

Positiivisen luottotietorekisterin perustamista ovat kannattaneet useat luottoyhtiöt ja muun muassa ylivelkaantuneita auttava Takuu-Säätiö. Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar arvioi eilen järjestön tiedotteessa, että positiivinen luottotietorekisteri voisi ehkäistä pikavipeistä ja kulutusluotoista johtuvaa ylivelkaantumista. Ilman positiivisia luottotietoja luotonantajien on vaikea pysäyttää velkakierteet ajoissa.

Jonkinlaista apua voi kuitenkin olla positiivisista luottotiedoista, joita Suomen Asiakastieto aikoo ryhtyä tarjoamaan. Varsinaisesta luottotietorekisteristä ei ole kyse, mutta järjestelmässä mukana oleville luottoyrityksille toimitetaan tietoja luotonhakijan aikaisemmista lainoista. Lainanhakijat saavat kuitenkin itse päättää tietojensa luovuttamisesa. He voivat tarkastella tietojaan myös itse.

Vaikka tietojen luovuttamiseen vaaditaan luotonhakijan suostumus, kuluttaja ei välttämättä voi tehdä järjestelmää tehottomaksi jättämällä tiedot antamatta. Yle kertoo, että tietojen evääminen voi tarkoittaa, että luotto jää myöntämättä.

Suomen Asiakastiedon positiivisia luottotietoja aikoo alkuvaiheessa ryhtyä käyttämään 15 kuluttajaluottoja tarjoavaa yritystä. Asiakastieto uskoo yritysten määrän kuitenkin kasvavan.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*