KSML: Nyt vipataan myös yksityisiltä lainaajilta

Pikavippien ongelmat näkyvät Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnassa päivittäin, kertoo Keskisuomalainen-lehti.

Ongelmat ovat tosin usein alkaneet jo ennen ensimmäisen pikavipin ottamista. Kun rahat eivät enää riitä elämiseen ja lainojen maksuun, moni turvautuu helposti pikavippiin. Myös peliriippuvuus voi olla velkaongelmien taustalla.

KSML kertoo, että tuore ilmiö on yksityisiltä rahantarjoajilta lainaaminen. Ongelmana on etenkin perintä, joka saattaa muistuttaa huumevelkojen perintää.

– Myös kavereilta vippaaminen on yleistä. Sitäkin tehdään, että porukoissa käytetään pikavippien ottamiseen sen henkilötietoja, jolla vielä on puhtaat luottotiedot. Näihin tilanteisiin saattaa liittyä painostusta. Joskus puolison tietoja saatetaan käyttää, kertoo talous- ja velkaneuvoja Seija Jauhiainen lehdelle.

Toisinaan vanhemmat tai sukulaiset suostuvat auttamaan ylivelkaantunutta ja maksamaan tämän velat pois. Jauhiaisen mukaan se ei ole välttämättä hyvä asia, sillä velkojen maksun jälkeen moni sortuu samaan uudelleen. Jotta velkaantumisen kanssa painivaa voi auttaa, pitäisi mennä syvemmälle, velkaantumisen syihin.

– Maksuhäiriömerkinnän peikkoa halutaan välttää viimeiseen saakka, vaikka joskus se olisi suoja lisävelkaantumiselle, Jauhiainen kertoo.

Täysin laillinenkin perintä tuottaa velkaneuvojan kokemuksen mukaan toisinaan ongelmia, sillä perintä on muuttunut aggressiiviseksi. Maksuvaatimuksia lähetetään kaikin keinoin ja kaikkina kellonaikoina. Velkojien yhteystiedot ja nimet saattavat muuttua, mikä vaikeuttaa yhteydenottoa ja tuottaa lisäkuluja.

Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnassa nuorten asiakkaiden osuus on voimakkaassa kasvussa. Alle 30-vuotiaita asiakkaita oli 19,5 prosenttia vuonna 2011 ja vuonna 2012 jo 26,6 prosenttia.

Muutenkin velkaneuvontaa tarvitsevien määrä kasvaa. Jonot neuvontaan ovat pitkät.

– Suunta on todella huolestuttava. Kun alle 2 000 euron pikavippien korkokatto astuu voimaan kesäkuussa, en usko sen juuri muuttavan mitään. Jotain tulee aina tilalle, Jauhiainen arvioi.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*