KSML: Nyt vipataan myös yksityisiltä lainaajilta

Pikavippien ongelmat näkyvät Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnassa päivittäin, kertoo Keskisuomalainen-lehti.

Ongelmat ovat tosin usein alkaneet jo ennen ensimmäisen pikavipin ottamista. Kun rahat eivät enää riitä elämiseen ja lainojen maksuun, moni turvautuu helposti pikavippiin. Myös peliriippuvuus voi olla velkaongelmien taustalla.

KSML kertoo, että tuore ilmiö on yksityisiltä rahantarjoajilta lainaaminen. Ongelmana on etenkin perintä, joka saattaa muistuttaa huumevelkojen perintää.

– Myös kavereilta vippaaminen on yleistä. Sitäkin tehdään, että porukoissa käytetään pikavippien ottamiseen sen henkilötietoja, jolla vielä on puhtaat luottotiedot. Näihin tilanteisiin saattaa liittyä painostusta. Joskus puolison tietoja saatetaan käyttää, kertoo talous- ja velkaneuvoja Seija Jauhiainen lehdelle.

Toisinaan vanhemmat tai sukulaiset suostuvat auttamaan ylivelkaantunutta ja maksamaan tämän velat pois. Jauhiaisen mukaan se ei ole välttämättä hyvä asia, sillä velkojen maksun jälkeen moni sortuu samaan uudelleen. Jotta velkaantumisen kanssa painivaa voi auttaa, pitäisi mennä syvemmälle, velkaantumisen syihin.

– Maksuhäiriömerkinnän peikkoa halutaan välttää viimeiseen saakka, vaikka joskus se olisi suoja lisävelkaantumiselle, Jauhiainen kertoo.

Täysin laillinenkin perintä tuottaa velkaneuvojan kokemuksen mukaan toisinaan ongelmia, sillä perintä on muuttunut aggressiiviseksi. Maksuvaatimuksia lähetetään kaikin keinoin ja kaikkina kellonaikoina. Velkojien yhteystiedot ja nimet saattavat muuttua, mikä vaikeuttaa yhteydenottoa ja tuottaa lisäkuluja.

Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnassa nuorten asiakkaiden osuus on voimakkaassa kasvussa. Alle 30-vuotiaita asiakkaita oli 19,5 prosenttia vuonna 2011 ja vuonna 2012 jo 26,6 prosenttia.

Muutenkin velkaneuvontaa tarvitsevien määrä kasvaa. Jonot neuvontaan ovat pitkät.

– Suunta on todella huolestuttava. Kun alle 2 000 euron pikavippien korkokatto astuu voimaan kesäkuussa, en usko sen juuri muuttavan mitään. Jotain tulee aina tilalle, Jauhiainen arvioi.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*