Onko sosiaalinen luotto vaihtoehto pikavipille?

Kesäkuussa pikavipin saanti hankaloituu, kun pienluottojen korkoja leikataan kovalla kädellä. On todennäköistä, että pienten lainojen tarjonta kapenee ja luottosummat kasvavat. Lainayhtiöiden luottokriteerit luultavasti tiukentuvat, joten etenkin pienituloinen saattaa helposti jäädä ilman lainaa. Samaan aikaan hallitusohjelmassa on tavoitteena kehittää sosiaalista luototusta.

Kävisikö pikavipin korvaajaksi siis sosiaalinen luotto?

Sosiaalinen luotto on tarkoitettu vähävaraisille, joilla ei ole mahdollisuutta saada muuta lainaa. Lain mukaan sosiaalisen luototuksen tarkoitus on ehkäistä taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista, joten kovin kevyin perustein sitä ei voi saada.

On turha haaveilla, että sosiaalisella luotolla voisi rahoittaa yllättävät viikonloppumenot, sillä luottoa myönnetään vain tarpeellisiin menoihin perustelluista syistä. Syyksi voi kelvata esimerkiksi takuuvuokran maksaminen, velkakierteen katkaiseminen tai kodin välttämättömien hankintojen tekeminen.

Siinä missä pikavipeistä ja kulutusluotoista on maksettava tuntuva korko, sosiaalinen luotto on erittäin edullista lainaa. Sosiaalisesta luotosta saa periä korkoa korkeintaan voimassaolevan viitekoron verran, ja tällä hetkellä viitekorko on vain yksi prosentti. Muita maksuja ei luotosta peritä.

Pikavippiä voi saada lähes kuka tahansa täysi-ikäinen, kunhan luottotiedot ovat kunnossa, ja yleensä lainan saa erittäin nopeasti. Sosiaalisen luoton myöntäminen on mutkikkaampi prosessi. Ennen luoton myöntämistä selvitetään tarkkaan hakijan taloustilanne. Sosiaalinen luotto on maksettava takaisin siinä missä kulutusluottokin, ja luoton saajalla on oltava tuloja sen verran, että hän kykenee suoriutumaan kuukausittaisista lainanlyhennyksistä.

Hakijan tulot eivät toisaalta saa olla liian suuret. Usein luotto jää saamatta, jos hakija pystyy säästämään tarvittavan summan kohtuullisessa ajassa tai jos hänellä on mahdollisuus realisoida omaisuuttaan. Toimeentulotuen korvikkeena luottoa ei voi käyttää.

Sosiaalinen luotto on ainoa lainamuoto, jonka voi saada, vaikka luottotiedot olisivat menneet. Myös siinä mielessä sosiaalinen luotto eroaa siis merkittävästi pikavipistä. Jotkut kunnat jopa edellyttävät, että luoton saajan luottotietoihin tehdään vapaaehtoinen maksuhäiriömerkintä. Sen tavoitteena on estää velkaantuminen jatkossa.

Sosiaalista luottoa tarjoaa sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tällä hetkellä noin kaksikymmentä kuntaa. Luoton myöntämisen kriteerit vaihtelevat jonkin verran kunnittain. Esimerkiksi Vantaalla luotto myönnettiin Vantaan Sanomien mukaan vuonna 2012 kahdelle kolmesta sitä hakeneesta, kun taas Oulussa hylättiin Ylen mukaan 90 prosenttia hakemuksista vuonna 2011.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*