Luottokorttimyynti kasvoi viime vuonna

Kotimaisilla luottokorteilla tehtiin Suomessa ostoksia viime vuonna 8,9 miljardilla eurolla. Kasvua kertyi kahdeksan prosenttia verrattuna vuoteen 2011, kertoo Tilastokeskuksen tuore Rahoitustoiminta-tilasto.

Luottokorttia käytettiin eniten kaupoissa ja seuraavaksi eniten huoltoasemilla.

Vaikka luottokorttiostoksia tehtiin enemmän, luottokortilla tehtyjen nostojen suosio väheni. Kotimaisilla korteilla tehtiin Suomessa käteisnostoja ja tilisiirtoja runsaat viisi prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Ulkomailla käydessään suomalaiset tekivät kotimaisilla luottokorteilla ostoksia 2,2 miljardilla eurolla ja nostivat käteistä rahaa 224 miljoonaa euroa.

Ulkomaisia luottokortteja puolestaan vingutettiin Suomessa 2,0 miljardin euron edestä.

Vuonna 2012 Suomessa oli 3,4 miljoonaa aktiivista luottokorttitiliä. Aktiiviseksi luetaan tili, jota on käytetty vuoden aikana vähintään kerran. Keskimäärin yhtä aktiivista luottokorttitiliä käytettiin vuoden aikana 45 kertaa.

Suomalaisilla oli viime vuonna prosentin verran enemmän aktiivisia luottokorttitilejä kuin edellisenä vuonna. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana luottokorttien määrä oli huipussaan vuonna 2007, jolloin korttitilejä oli hieman yli 3,5 miljoonaa kappaletta.

Tileistä 11 prosenttia oli korottomia maksuaikakortteja ja 89 prosenttia varsinaisia korollisia luottokortteja. Maksuaikakorttien suosio on viime vuosina romahtanut ja tilalle on tullut varsinaisia luottokortteja. Vielä 2000-luvun ensimmäisinä vuosina yli puolet luottokorttitileistä oli maksuaikakortteja.

Luottokorttien velkakanta oli viime vuoden lopussa 2,5 miljardia euroa, mikä on kolme prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Luottokorttivelasta 67 prosenttia oli kotitalouksien ja 33 prosenttia yritysten ja elinkeinonharjoittajien velkaa.

Korteista aiheutuneiden luottotappioiden määrä väheni viisi prosenttia verrattuna vuoteen 2011. Yhteensä luottokorttitilit aiheuttivat 39 miljoonan euron luottotappiot. Myös maksuhäiriöiden takia lopetettujen tilien määrä väheni viidenneksellä.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*