Suomen Pienlainayhdistys lakkautetaan

Pikavippiyritysten yhteenliittymä ja etujärjestö Suomen Pienlainayhdistys on päättänyt lopettaa toimintansa, yhdistys kertoo tiedotteessaan. Päätöksen taustalla on kesäkuun alussa voimaan tuleva lakimuutos, joka asettaa pikavipeille korkokaton ja rajoittaa muutenkin kuluja, joita pienistä lainoista saa periä.

Suomen Pienlainayhdistyksen mukaan laki leikkaa pikalainatoiminnan katteesta jopa 94 prosenttia. Siksi pikavippejä tuskin enää jatkossa tarjotaan.

Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto kertoi Uudelle Suomelle, että yhdistys on tehtävänsä tehnyt.

– Asiaa mietittiin monipuolisesti, mutta lopulta ei nähty, että yhdistystä enää tarvittaisiin uudessa systeemissä, Kuusisto sanoi.

Lakimuutokset tulevat voimaan 1.6. Merkittävin uudistus on alle 2000 euron lainoihin kohdistuva korkokatto, joka rajoittaa suurimman lainoille sallitun todellisen vuosikoron noin 51 prosenttiin. Lisäksi lainoihin liittyvien tekstiviestien ylimääräiset kulut kielletään. Seurauksena on, että jo pelkät lainan myöntämisestä lainayhtiölle koituvat kustannukset voivat ylittää sallitut korkokulut.

Uuden Suomen mukaan osa pikalainayhtiöistä on jo lopettanut toimintansa, ja lisää lopettamisia nähdään vielä. Lopettaminen voi olla edessä etenkin pienillä yrityksillä, jotka eivät pysty kasvattamaan lainasummia. Suuremmat yritykset voivat ryhtyä myöntämään yli 2000 euron luottoja, joita korkokatto ei koske, ja pidentää lainojen maksuaikaa.

Suurissa lainoissa on kuitenkin riskinsä. Kuusiston mukaan luottotappiot kasvavat samalla kun lainasummat suurenevat ja maksuajat pitenevät. Pienten lainojen kysynnän laskuun Kuusisto ei usko.

Vuonna 2007 perustettu Suomen Pienlainayhdistys syntyi tarpeesta lisätä tietoisuutta pienluottoalasta ja edistää pikalainayritysten toimintaedellytyksiä. Se on kehittänyt myös alan eettiset säännöt, joita jäsenyritykset ovat sitoutuneet noudattamaan. Pienlainayhdistykseen kuuluu 13 yritystä, joiden yhteenlaskettu markkinaosuus pikaluottoalasta on 61,6 prosenttia.

Vuonna 2012 Suomessa myönnettiin Tilastokeskuksen tietojen mukaan pikavippejä kaikkiaan 394,6 miljoonalla eurolla. Keskimääräinen pikavippi oli suuruudeltaan 253 euroa, ja vippien kulut olivat keskimäärin 23 prosenttia lainasummasta.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*