Suomen Pienlainayhdistys lakkautetaan

Pikavippiyritysten yhteenliittymä ja etujärjestö Suomen Pienlainayhdistys on päättänyt lopettaa toimintansa, yhdistys kertoo tiedotteessaan. Päätöksen taustalla on kesäkuun alussa voimaan tuleva lakimuutos, joka asettaa pikavipeille korkokaton ja rajoittaa muutenkin kuluja, joita pienistä lainoista saa periä.

Suomen Pienlainayhdistyksen mukaan laki leikkaa pikalainatoiminnan katteesta jopa 94 prosenttia. Siksi pikavippejä tuskin enää jatkossa tarjotaan.

Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto kertoi Uudelle Suomelle, että yhdistys on tehtävänsä tehnyt.

– Asiaa mietittiin monipuolisesti, mutta lopulta ei nähty, että yhdistystä enää tarvittaisiin uudessa systeemissä, Kuusisto sanoi.

Lakimuutokset tulevat voimaan 1.6. Merkittävin uudistus on alle 2000 euron lainoihin kohdistuva korkokatto, joka rajoittaa suurimman lainoille sallitun todellisen vuosikoron noin 51 prosenttiin. Lisäksi lainoihin liittyvien tekstiviestien ylimääräiset kulut kielletään. Seurauksena on, että jo pelkät lainan myöntämisestä lainayhtiölle koituvat kustannukset voivat ylittää sallitut korkokulut.

Uuden Suomen mukaan osa pikalainayhtiöistä on jo lopettanut toimintansa, ja lisää lopettamisia nähdään vielä. Lopettaminen voi olla edessä etenkin pienillä yrityksillä, jotka eivät pysty kasvattamaan lainasummia. Suuremmat yritykset voivat ryhtyä myöntämään yli 2000 euron luottoja, joita korkokatto ei koske, ja pidentää lainojen maksuaikaa.

Suurissa lainoissa on kuitenkin riskinsä. Kuusiston mukaan luottotappiot kasvavat samalla kun lainasummat suurenevat ja maksuajat pitenevät. Pienten lainojen kysynnän laskuun Kuusisto ei usko.

Vuonna 2007 perustettu Suomen Pienlainayhdistys syntyi tarpeesta lisätä tietoisuutta pienluottoalasta ja edistää pikalainayritysten toimintaedellytyksiä. Se on kehittänyt myös alan eettiset säännöt, joita jäsenyritykset ovat sitoutuneet noudattamaan. Pienlainayhdistykseen kuuluu 13 yritystä, joiden yhteenlaskettu markkinaosuus pikaluottoalasta on 61,6 prosenttia.

Vuonna 2012 Suomessa myönnettiin Tilastokeskuksen tietojen mukaan pikavippejä kaikkiaan 394,6 miljoonalla eurolla. Keskimääräinen pikavippi oli suuruudeltaan 253 euroa, ja vippien kulut olivat keskimäärin 23 prosenttia lainasummasta.

Uutisia sivustoltaSuomen Pienlainayhdistys lakkautetaan kokemuksia

Onko sinulla Suomen Pienlainayhdistys lakkautetaan kokemuksia? jaa ne meille alla olevalla lomakkeella. Kaikki asialliset ja hyvän tavan mukaiset kokemukset julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Jaa kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*