Pikavippifirman pomolle kiskontasyyte

Pikavippien korkotasoa käsitellään pian ensimmäistä kertaa oikeudessa. Helsingin Sanomat kertoo, että Helsingin kihlakunnansyyttäjä Kari Penttinen on päättänyt nostaa kiskontasyytteen kolmen pikavippiyrityksen toimitusjohtajana toimivaa miestä kohtaan.

Syytetyissä pikavippipalveluissa luottokustannukset olivat 27 – 89 prosenttia luoton määrästä. Lainaa myönnettiin 50 – 300 euroa ja laina-aikaa yhdestä viikosta kuukauteen. Syyttäjän mukaan korot olivat kohtuuttomia.

Lainaa myönnettiin muun muassa Vippitili-nimisestä palvelusta. Se ei ole enää toiminnassa.

Kiskonta tarkoittaa lain mukaan tilannetta, jossa henkilö hankkii taloudellista etua käyttämällä hyväkseen esimerkiksi toisen taloudellista ahdinkoa. Kiskonta voi tulla kyseeseen, jos luotonannossa pyydetään korkoa, joka on muun muassa luottoriski ja luoton myöntämisestä syntyneet kulut huomioon ottaen selvästi epäsuhteessa luoton määrään.

Oikeudenkäynnistä odotetaan tulevan merkittävä ennakkotapaus pikavippien korkojen kohtuullisesta tasosta. Pikavippien korot laskevat tosin joka tapauksessa, kun korkokaton asettava laki astuu voimaan kesäkuussa.

Syytteen saanutta miestä edustava asianajaja Kai Kotiranta kiistää Nelosen uutisten mukaan, että asiassa olisi tapahtunut rikosta. Hänen mielestään syytteet ovat perusteettomia.

– Elinkeinovapauden ja laillisuusperiaatteen hengessä tämänkin liiketoiminnan pitää olla sallittua. Sitä se on ollut 2010 ja on tänäkin päivänä, Kotiranta toteaa.

Helsingin Sanomat kertoo myös, että pikavippiyhtiö Ferratumin toimitusjohtaja Saku Timonen arvioi pikavippialan joutuneen viime aikoina syntipukiksi.

– Eihän se ole mikrolainan syytä, että kuluttajat paikkaavat isoja luottoja pikavipeillä, Timonen sanoo.

Ferratumiin ei ole kohdistunut tutkintaa. Timosen mukaan Ferratum perii lainoista korkoa 25 prosenttia lainasummasta, mikä on yleinen hintataso suomalaisissa pikavippifirmoissa.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*