Rahoituspalveluiden ja pikavippien nettimyynti kasvoi kovasti

Viime vuonna palveluiden verkkokauppa jatkoi kasvuaan, mutta kokonaisuudessaan verkkokaupan kasvuvauhti hidastui. Eniten kasvoi rahoituspalveluiden, muun muassa pikavippien, myynti.

Tiedot selviävät Asiakkuusmarkkinointiliiton, Kaupan liiton ja TNS Gallupin tuoreesta Verkkokauppatilastosta.

Verkkokaupan kasvuvauhti hidastui viime vuonna noin prosenttiin. Syynä oli suurten verkkokaupparyhmien, kuten asumisen ja autojen, verkkomyynnin romahtaminen. Asuntojen ja loma-asuntojen osto ja vuokraus sekä energiasopimusten tekeminen verkossa väheni 28 prosenttia.

Rahoituspalveluiden, joihin sisältyvät myös pikavipit, myynti verkossa kasvoi yli 45 prosenttia. Merkittävästi kasvoi myös rahapelien ryhmä, neljänneksen edellisvuodesta.

Suomalaiset ostivat viime vuonna verkosta tavaroita ja palveluita 9,6 miljardilla eurolla. Ulkomaisen verkkokaupan osuus oli 15 prosenttia. Ulkomaisen verkkokaupan osuus kasvoi hieman edellisvuodesta ja kotimaisen kaupan osuus vastaavasti pieneni.

Sekä vähittäiskaupassa että palveluissa kasvua veti ulkomainen verkkokauppa. Vähittäiskaupan tuotteita ostettiin ulkomailta 9 prosenttia viime vuotta enemmän ja palveluita 21 prosenttia enemmän.

– Näyttää siltä, että yleinen taloudellinen tilanne ja varovaisuus vaikuttavat kaikkeen kuluttamiseen, myös verkko-ostamiseen. Tämä näkyy siinä, että verkko-ostajien määrä kasvaa, mutta yksittäisen kuluttajan tekemien ostosten määrä ei niinkään, TNS Gallupin Digital-yksikön johtaja Ville Wikström sanoo.

Jos auto- ja venekauppaa ei oteta huomioon, vähittäiskaupan tuotteiden verkkokauppa kasvoi lähes kuusi prosenttia. Suurinta kasvu oli ruoan verkkomyynnissä, jopa 72 prosenttia edellisvuodesta, ja myös rautakaupan verkkomyynti kasvoi huomattavasti. Nousu selittyy sillä, että myynnin lähtötasot olivat pienet ja verkkokaupan tarjonta on kasvanut.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*