Pikavippiruuhkia myös muissa käräjäoikeuksissa

Pikavippihaku.com kertoi alkuviikosta, että maksamattomat pikavipit uhkaavat ruuhkauttaa Satakunnan käräjäoikeuden. Ongelmia on myös muissa käräjäoikeuksissa, kertoo Yle.

Ylen useista käräjäoikeuksista saamien tietojen mukaan velkomustapausten määrä on kasvanut viime vuosina huomattavasti, ja pikavipit ovat merkittävin syy kasvun taustalla.

Jos pikavippivelka etenee käräjäoikeuteen asti, asia käsitellään tavallista oikeudenkäyntiä suppeammassa ja nopeammassa summaarisessa menettelyssä. Siitä huolimatta velka-asioiden tuoma työtaakka on käräjäoikeuksille haastava.

– Tilanne on aika vaativa. Meillä on koko ajan ainakin yhden käsittelijän puute. Kädet käyvät tiuhaan tahtiin pitkin päivää, kertoo toimistosihteeri Sirkku Kokkonen Pohjois-Karjalan käräjäoikeudesta.

Esimerkiksi Oulun käräjäoikeudessa käsiteltiin riidattomia velkomusasioita viime vuonna yli 20 000 kappaletta. Niistä arviolta 80 prosenttia liittyy pikavippeihin. Viisi vuotta sitten tapauksia oli noin puolet vähemmän.

Kainuussa pikavippivelkojen määrä on jatkanut kasvuaan myös tänä vuonna. Tammi-helmikuun aikana käräjäoikeuteen tuli 970 pikavippiasiaa, kun toissa vuonna samaan aikaan määrä oli 781 tapausta.

Etelä-Savon käräjäoikeuteen tuli puolestaan viime vuonna yli 6700 velkomusasiaa, kun vuonna 2008 määrä oli lähes puolet pienempi.

Kemi-Tornion käräjäoikeudessa käsiteltiin viime vuonna noin 6000 pikavippi- ja kulutusluottoasiaa, kun kaksi vuotta aikaisemmin vastaava luku oli 3500. Käräjäoikeuden laamanni Jyrki Kiviniemi kuitenkin arvioi, että pikavippitapausten lisääntyminen on pysähtynyt.

– Näillä näkymin tänä vuonna tulee vireille 5 500 – 6 000 tapausta. Määrän kasvu on taittunut, mutta kyllä tapausten määrä pitäisi saada alenemaan selkeästi. Silloin velallisten asema tulisi paljon paremmaksi, Kiviniemi kertoo Ylelle.

Kiviniemen mukaan velkomusasioiden määrä olisi hyvä saada vuoden 2008 tasolle, jolloin tapauksia oli reilut 3000.

Pikavippivelkojen ongelmana on paitsi niiden määrä, myös velkasummaan nähden suuret kustannukset. Pieni velka voi perintä- ja oikeudenkäyntikulujen kanssa kasvaa nopeasti moninkertaiseksi, mikä hankaloittaa entisestään velallisen tilannetta.

Pienistä summista velkaantuneiden asemaa on kuitenkin viime aikoina hieman helpotettu. Viime syyskuussa voimaan tullut laki rajoitti riidattomien velkomusasioiden oikeudenkäyntikuluja siten, että alle 1000 euron velkojen oikeudenkäyntikulut saavat olla maksimissaan 50 – 80 euroa. Ennen lakimuutosta alle 250 euron velkojen perustaksa oli 134 euroa ja sitä suurempien velkojen 168 euroa.

Myös perintäkulut laskevat pian, sillä maaliskuussa voimaan tuleva perintälain muutos rajoittaa erityisesti pienten velkojen perintäkuluja.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*