Pikavipeistä liikkuu paljon vääriä luuloja

Pikavippiyritys Risicum oikaisee pikavippeihin liittyviä yleisiä väärinkäsityksiä Totuus pikavipeistä –infojulisteella. Risicumin mukaan väärät käsitykset johtuvat median käsittelemistä yksittäistapauksista.

Toisin kuin usein luullaan, vaikeuksiin päätyy vain pieni osa pikavippiä ottaneista. 95 prosenttia pienlainan ottaneista maksaa lainansa takaisin – 85 prosenttia moitteettomasti viimeistään eräpäivänä, ja 10 prosenttia heti saatuaan maksumuistutuksen. Vain viisi prosenttia ei siis pysty maksamaan velkaa takaisin. Vaikka osa vippaajista maksaisi velat uudella velalla, suurin osa veloista saadaan lopulta maksettua.

Maksamaton pikavippi ei myöskään ole erityisen yleinen syy saada maksuhäiriömerkintä, sillä vain 7 prosenttia maksuhäiriöistä on aiheutunut pikavipeistä. Useammin, 16 prosentissa tapauksista, maksuhäiriön voi saada asuntolainan takia. Sen sijaan enemmistö eli 71 prosenttia maksuhäiriöistä tulee maksamatta jääneiden perinteisten kulutusluottojen kautta. Kulutusluottoja myöntävät esimerkiksi pankit, ja ne ovat määrältään suurempia ja maksuajaltaan pitempiä kuin pikavipit.

Pikavippiä pidetään erityisen kalliina lainana, mutta kalleus on osittain näennäistä, sillä pikavipin lyhyt laina-aika nostaa todellisen vuosikoron korkeisiin lukemiin. Jos verrataan 100 euron pikavippiä, jonka laina-aika on kuukausi, ja 8000 euron kulutusluottoa, jonka laina-aika on 56 kuukautta, kulutusluotto näyttää olennaisesti halvemmalta lainalta: sen todellinen vuosikorko on 10,6 prosenttia siinä missä pikavipin vuosikorko on 1410 prosenttia. Silti pikavipin kustannukset ovat 25 euroa eli 25 prosenttia lainasummasta ja kulutusluoton kustannukset 1500 euroa eli noin 19 prosenttia lainasummasta. Loppujen lopuksi kulutusluotto ei enää näytäkään juuri halvemmalta lainalta.

Pikavippiyritykset eivät halua myöntää lainaa maksuvaikeuksissa oleville, sillä se on myös niiden oman edun vastaista. Niinpä jopa 40 – 45 prosenttia lainahakemuksista hylätään. Niistä, joille laina myönnetään, 65 prosenttia on vakituisessa työsuhteessa ja 3 prosenttia eläkkeellä. 21 prosenttia opiskelee ja 11 prosenttia ei ole vakituisessa työsuhteessa. 68 prosenttia lainan ottajista on yli 25-vuotiaita.

Pikavippiä ei juuri haeta öiseen juhlimiseen. Risicumin mukaan valtaosa vipeistä haetaan päiväsaikaan ennen iltaseitsemää. 61 prosenttia vipeistä otetaan ruokakuluihin tai lasten- ja kodinhoitokuluihin.

– Tutkimusten mukaan pienlainoja eli pikavippejä otetaan arkisten tulojen ja menojen tasapainottamiseen. Suurin osa pikavipeistä käytetään päivittäisten hankintojen ja laskujen maksamiseen, ei juhlimiseen tai holtittomaan elämään, Risicum kertoo.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*