Maksuhäiriömerkintä voi tuottaa odottamattomia hankaluuksia

Useimmat tietävät, että maksuhäiriömerkintä rajoittaa paitsi luottojen, myös vuokra-asunnon ja puhelinliittymän hankkimista. Yritykset varovat myöntämästä luottotietomerkintäiselle mitään palvelua, johon sisältyy luottotappioriski.

Yllätyksenä voi kuitenkin tulla, että jopa verkkopankkitunnukset ja vakuutukset voivat jäädä luottotietomerkinnän vuoksi saamatta.

Ylen Kuningaskuluttaja kertoi huhtikuussa, että OP Pankki oli kieltäytynyt myöntämästä verkkopankkitunnuksia henkilölle, jolla oli maksuhäiriömerkintä. Pankki perusteli ratkaisua sillä, että verkkopankkipalvelut eivät kuulu peruspankkipalveluihin. Pankin mukaan yksittäiset maksuhäiriömerkinnät eivät vielä estä verkkopalveluita, mutta toistuvat laiminlyönnit voivat vaikuttaa asiaan.

Verkkopankkitunnuksia tarvitaan nyky-yhteiskunnassa yleisesti. Pankkien tarjoamat palvelut ovat muuttuneet suurelta osin sähköisiksi. Kuluttajaliiton mukaan laskujen maksu pankin tiskillä voi maksaa jopa 8 – 10 euroa laskulta.

Lisäksi verkkopankkitunnukset ovat välttämättömiä palveluissa, joihin vaaditaan sähköinen tunnistautuminen. Tunnistautumista tarvitaan keskeisten sosiaalipalveluiden, kuten työmarkkinatuen ja toimeentulotuen, hakemiseen.

Yle Satakunta kertoi tapauksesta, jossa vuosien takaisin maksuhäiriömerkintä esti henkilöä saamasta liikennevakuutusta skootterilleen. Liikennevakuutus on pakollinen kaikille liikenteessä ajettaville moottoriajoneuvoille.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki toteaa Ylen haastattelussa, että vakuutusyhtiö ei saa kieltäytyä antamasta pakollista liikennevakuutusta. Vapaaehtoisen vakuutuksen myöntämisestä voi kieltäytyä, jos taustalla on vakava maksuhäiriö. Tällöinkin kieltäytymisperuste tulee ilmoittaa kirjallisesti.

Jos vakuutusyhtiö ei kuitenkaan suostu myöntämään pakollista vakuutusta, asian selvittämiseksi voi ottaa yhteyttä Fineen.

Kuluttajaliitto kertoo tiedotteessaan, että kuluttajat, joilla on maksuhäiriömerkintä, eivät välttämättä saa pankista maksukorttia. Luottotietonsa menettänyt ei ehkä saa edes sellaista korttia, jossa ei ole luotto-ominaisuutta ja jossa tilin kate varmistetaan jokaisen tapahtuman yhteydessä.

Maksuhäiriömerkintä estää Kuluttajaliiton mukaan usein myös kotivakuutuksen saamisen. Kotivakuutus on tärkeä paitsi turvallisuuden vuoksi, myös siksi, että vuokra-asunnon saanti voi edellyttää vakuutusta.

Kuluttajaliitto vaatii, että kaikille kansalaisille turvataan oikeus verkkopankin käyttöön, luotottomaan maksukorttiin ja peruskotivakuutukseen.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*