Maksuhäiriömerkintä voi tuottaa odottamattomia hankaluuksia

Useimmat tietävät, että maksuhäiriömerkintä rajoittaa paitsi luottojen, myös vuokra-asunnon ja puhelinliittymän hankkimista. Yritykset varovat myöntämästä luottotietomerkintäiselle mitään palvelua, johon sisältyy luottotappioriski.

Yllätyksenä voi kuitenkin tulla, että jopa verkkopankkitunnukset ja vakuutukset voivat jäädä luottotietomerkinnän vuoksi saamatta.

Ylen Kuningaskuluttaja kertoi huhtikuussa, että OP Pankki oli kieltäytynyt myöntämästä verkkopankkitunnuksia henkilölle, jolla oli maksuhäiriömerkintä. Pankki perusteli ratkaisua sillä, että verkkopankkipalvelut eivät kuulu peruspankkipalveluihin. Pankin mukaan yksittäiset maksuhäiriömerkinnät eivät vielä estä verkkopalveluita, mutta toistuvat laiminlyönnit voivat vaikuttaa asiaan.

Verkkopankkitunnuksia tarvitaan nyky-yhteiskunnassa yleisesti. Pankkien tarjoamat palvelut ovat muuttuneet suurelta osin sähköisiksi. Kuluttajaliiton mukaan laskujen maksu pankin tiskillä voi maksaa jopa 8 – 10 euroa laskulta.

Lisäksi verkkopankkitunnukset ovat välttämättömiä palveluissa, joihin vaaditaan sähköinen tunnistautuminen. Tunnistautumista tarvitaan keskeisten sosiaalipalveluiden, kuten työmarkkinatuen ja toimeentulotuen, hakemiseen.

Yle Satakunta kertoi tapauksesta, jossa vuosien takaisin maksuhäiriömerkintä esti henkilöä saamasta liikennevakuutusta skootterilleen. Liikennevakuutus on pakollinen kaikille liikenteessä ajettaville moottoriajoneuvoille.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki toteaa Ylen haastattelussa, että vakuutusyhtiö ei saa kieltäytyä antamasta pakollista liikennevakuutusta. Vapaaehtoisen vakuutuksen myöntämisestä voi kieltäytyä, jos taustalla on vakava maksuhäiriö. Tällöinkin kieltäytymisperuste tulee ilmoittaa kirjallisesti.

Jos vakuutusyhtiö ei kuitenkaan suostu myöntämään pakollista vakuutusta, asian selvittämiseksi voi ottaa yhteyttä Fineen.

Kuluttajaliitto kertoo tiedotteessaan, että kuluttajat, joilla on maksuhäiriömerkintä, eivät välttämättä saa pankista maksukorttia. Luottotietonsa menettänyt ei ehkä saa edes sellaista korttia, jossa ei ole luotto-ominaisuutta ja jossa tilin kate varmistetaan jokaisen tapahtuman yhteydessä.

Maksuhäiriömerkintä estää Kuluttajaliiton mukaan usein myös kotivakuutuksen saamisen. Kotivakuutus on tärkeä paitsi turvallisuuden vuoksi, myös siksi, että vuokra-asunnon saanti voi edellyttää vakuutusta.

Kuluttajaliitto vaatii, että kaikille kansalaisille turvataan oikeus verkkopankin käyttöön, luotottomaan maksukorttiin ja peruskotivakuutukseen.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*