Asiantuntijat HS:ssa: Pikavippien tilalle tarvitaan kohtuullisia lainaratkaisuita

Pieniä lainoja tarvitaan edelleen arjen hallintakeinoksi, kirjoittavat Juha Pantzar ja Kati Rantala Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

Pantzar on ylivelkaantuneita auttavan Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja ja Rantala tutkimusjohtaja Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa.

Kirjoittajien mukaan pikavippejä ei voi syyttää kaikista velkaongelmista, sillä velan varassa eläminen on yhä yleisempää. Saatavilla on paljon erilaisia luottoja ja maksujärjestelyitä. Vaikka muunlainen ongelmavelkaantuminen lisääntyisi, pieniä lainoja tarvitaan edelleen.

Avuksi pitäisi saada vaihtoehtoisia, edullisia ja kohtuullisia luottoratkaisuja, kuten sosiaalinen luototus. Kirjoittajat kuitenkin epäilevät, ettei uusia palveluita välttämättä synny riittävän pian.

Pikavippitoimintaa rajoittava lainsäädäntö tulee voimaan kesäkuun alussa, ja pikavippien tarjonnan odotetaan vähentyvän. Koska pikavipeille on kuitenkin ehtinyt syntyä suuri kysyntä, lakimuutoksen seurauksena voi olla maksuhäiriömerkintöjen ja velkomustuomioiden määrän tilapäinen kasvu, kun monen ihmisen velkakierre katkeaa.

Velkaongelmat koetaan usein häpeällisiksi ja ahdistaviksi. Lisätuskaa aiheuttaa tietämättömyys ylivelkaantumisen erilaisista seurauksista. Avun saaminen vaatii omaa aktiivisuutta. Useimpiin velkaongelmiin on kuitenkin löydettävissä jokin ratkaisu, mutta harva ylivelkaantunut löytää sitä yksin.

Pantzar ja Rantala ehdottavatkin, että pikavippejä rajoittavan lain oheen pitäisi perustaa saavutettavissa olevia neuvonta- ja tukipalveluita. Neuvontaa on kyllä saatavilla, jos sitä osaa hakea, mutta neuvontapalveluiden resurssit eivät välttämättä ole riittäviä. Velkaneuvontaa tarjoavat esimerkiksi Velkalinja-puhelinpalvelu sekä kuntien talous- ja velkaneuvojat.

– Talousneuvonnan suurimmat kehittämistarpeet ovat siellä, missä velkaongelmat ovat usein niin alussa, että oikea-aikaisella tuella ja ohjeistuksella niihin voitaisiin nopeasti löytää toimivat ratkaisut, Pantzar ja Rantala kirjoittavat.

Vaikeinta on heidän mukaansa nuorten tavoittaminen. Monet nuoret hakevat apua internetin keskustelupalstoilta, mutta niissä tiedot eivät välttämättä ole luotettavia.

Myös toimeentuloetuuksien tarpeen lisääntymiseen tulisi kirjoittajien mielestä varautua. Pikavippien käyttäjien joukossa voi olla ihmisiä, jotka ovat oikeutettuja toimeentuloetuuksiin, mutta eivät jostain syystä ole niitä hakeneet.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*