Asiantuntijat HS:ssa: Pikavippien tilalle tarvitaan kohtuullisia lainaratkaisuita

Pieniä lainoja tarvitaan edelleen arjen hallintakeinoksi, kirjoittavat Juha Pantzar ja Kati Rantala Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

Pantzar on ylivelkaantuneita auttavan Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja ja Rantala tutkimusjohtaja Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa.

Kirjoittajien mukaan pikavippejä ei voi syyttää kaikista velkaongelmista, sillä velan varassa eläminen on yhä yleisempää. Saatavilla on paljon erilaisia luottoja ja maksujärjestelyitä. Vaikka muunlainen ongelmavelkaantuminen lisääntyisi, pieniä lainoja tarvitaan edelleen.

Avuksi pitäisi saada vaihtoehtoisia, edullisia ja kohtuullisia luottoratkaisuja, kuten sosiaalinen luototus. Kirjoittajat kuitenkin epäilevät, ettei uusia palveluita välttämättä synny riittävän pian.

Pikavippitoimintaa rajoittava lainsäädäntö tulee voimaan kesäkuun alussa, ja pikavippien tarjonnan odotetaan vähentyvän. Koska pikavipeille on kuitenkin ehtinyt syntyä suuri kysyntä, lakimuutoksen seurauksena voi olla maksuhäiriömerkintöjen ja velkomustuomioiden määrän tilapäinen kasvu, kun monen ihmisen velkakierre katkeaa.

Velkaongelmat koetaan usein häpeällisiksi ja ahdistaviksi. Lisätuskaa aiheuttaa tietämättömyys ylivelkaantumisen erilaisista seurauksista. Avun saaminen vaatii omaa aktiivisuutta. Useimpiin velkaongelmiin on kuitenkin löydettävissä jokin ratkaisu, mutta harva ylivelkaantunut löytää sitä yksin.

Pantzar ja Rantala ehdottavatkin, että pikavippejä rajoittavan lain oheen pitäisi perustaa saavutettavissa olevia neuvonta- ja tukipalveluita. Neuvontaa on kyllä saatavilla, jos sitä osaa hakea, mutta neuvontapalveluiden resurssit eivät välttämättä ole riittäviä. Velkaneuvontaa tarjoavat esimerkiksi Velkalinja-puhelinpalvelu sekä kuntien talous- ja velkaneuvojat.

– Talousneuvonnan suurimmat kehittämistarpeet ovat siellä, missä velkaongelmat ovat usein niin alussa, että oikea-aikaisella tuella ja ohjeistuksella niihin voitaisiin nopeasti löytää toimivat ratkaisut, Pantzar ja Rantala kirjoittavat.

Vaikeinta on heidän mukaansa nuorten tavoittaminen. Monet nuoret hakevat apua internetin keskustelupalstoilta, mutta niissä tiedot eivät välttämättä ole luotettavia.

Myös toimeentuloetuuksien tarpeen lisääntymiseen tulisi kirjoittajien mielestä varautua. Pikavippien käyttäjien joukossa voi olla ihmisiä, jotka ovat oikeutettuja toimeentuloetuuksiin, mutta eivät jostain syystä ole niitä hakeneet.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*