Lainamarkkinat siirtyvät nettiin

Raha-asioiden hoitaminen internetissä on kätevää: ei tarvitse jonottaa palvelutiskeille, ja verkkopankkitunnusten avulla henkilöllisyyden tunnistaminenkin käy nopeasti ja turvallisesti.

Pikavippien ja kulutusluottojen hakeminen netistä on jo monelle tuttua. Ajan myötä nettiin voi kuitenkin siirtyä jopa isojen pankkilainojen hakeminen.

Syynä ei ole vain nettipalvelujen helppous, vaan myös pankkikonttoreiden määrän väheneminen.

Suomen Kuvalehti kertoo, että pankkipalvelut siirtyvät jatkossa todennäköisesti entistä enemmän verkkoon.

Kehitys alkoi jo 1990-luvun alussa, kun pankkikriisi romahdutti pankkien kannattavuuden. Konttorien määrä puolittui kymmenessä vuodessa.

Suomen Kuvalehden haastattelema johtaja Ari Häll Danske Bankista kertoo, että nyt eletään samankaltaisia aikoja. Finanssikriisit ovat aiheuttaneet pankeille vaikeuksia, ja myös uusi sääntely lisää pankkien kuluja. Muutenkin pankkiasiointi on siirtynyt konttoreista verkkoon.

– Danske Bankissa konttorin päivittäisasioinnin osuus kokonaisvolyymista on enää prosentin tuntumassa. Juuri tästä syystä konttoriverkoston kokoa ja roolia mietitään uusiksi, Häll kertoo.

Danske Bank on ilmoittanut lopettavansa pankkikonttoreita etenkin pienistä maaseututaajamista. Häll huomauttaa, että myös pankkitoiminta on sitä kalliimpaa, mitä vähemmän asiakkaita ja tapahtumia konttorissa on.

Toisaalta palveluiden digitalisointi auttaa pankkipalveluiden säilyttämisessä. Hyvät nettipalvelut voivat olla syrjäseudulla asuvalle helpommin saavutettavissa kuin kilometrien päässä oleva pankkikonttori. Kun puhutaan nettipalveluista, etäisyys pankkiin mitataan sekunneissa, ei enää kilometreissä.

Jo 80 prosenttia suomalaisista maksaa laskunsa verkkopankissa, eläkeläisistä tosin vain reilu kolmannes.

Häll uskoo, että seuraava vallankumous on verkkoneuvottelu eli lainasta sopiminen netin välityksellä. Danske Bankissa asuntolainan voi jo nyt hoitaa verkossa, ja sähköinen allekirjoittaminen onnistuu verkkopankkitunnusten avulla. Danske Bankin arvion mukaan kaksi kolmasosaa laina- ja sijoitusneuvotteluista siirtyy verkkoon.

– Konttori on tulevaisuudessa paikka, jossa käydään harvoin, vain todella ison ja monimutkaisen asian takia, Häll arvelee.

Lisäksi pankki voi löytyä jopa taskusta, sillä moni käyttää mobiilipankkia. Danske Bankilla on 150 000 mobiilipalveluita käyttävää asiakasta. Hällin mukaan joka viides Danske Bankin verkkopankkikirjautuminen tapahtuu tabletilla tai älypuhelimella.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*