Aamulehti: Miten käy, kun pikavipit loppuvat?

Aamulehti kertoo, että eduskunnan päätös leikata pikavippien korkoja voi johtaa odottamattomiin seurauksiin. Välitön vaikutus on, että nykymuotoiset vakuudettomat pikalainat häviävät markkinoilta, kun niiden tarjoaminen muuttuu kannattamattomaksi. Monet pikavippiyhtiöt ovat lisäksi päättäneet lopettaa toimintansa, ja lisää lopettamisia uskotaan vielä tulevan.

Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar pohtii Aamulehdessä, miten käy ihmisille, jotka ovat pyörittäneet elämäänsä pikavippirahoituksella. Ensi kesänä uusia lainoja ei välttämättä ole enää tarjolla, mikä voi johtaa velkakierteiden laukeamiseen.

Osa pikavippiasiakkaista maksaa luottonsa takaisin uudella lainalla. Takuu-Säätiön mukaan joillakin sen asiakkailla on ollut jopa 20 pikavippiä yhtä aikaa. Se on mahdollista, koska Suomessa on kymmeniä pienlainayrityksiä. Huhtikuun alussa luotonantajarekisterissä oli 76 lainayritystä. Päällekkäisiä pikavippejä voi ottaa niin kauan kuin luottotiedot pysyvät puhtaina.

Suomen Pienlainayhdistys kommentoi Aamulehdelle, että alan yhtiöt eivät ole vastuussa siitä, mitä niiden asiakkaille tapahtuu lainakaton voimaantulon jälkeen. Pienlainayhdistyksen mukaan vastuu on lainsäätäjällä, joka on tilanteen aiheuttanut.

Aamulehti kertoo myös, että ulosottomiehet ovat jalkautuneet kouluihin kertomaan ylivelkaantumisen ja pikavippien vaaroista. Taustalla on, että jopa 80 prosenttia käräjäoikeuksien riidattomista velkomusasiosita saattaa johtua pääasiassa nuorten ottamista pikavipeistä. Hätä on jo niin suuri, että alle täysi-ikäistenkin valistamista pidetään tarpeellisena.

Vuonna 2011 ulosottoon tulleista riidattomista saatavista kohdistui alle 30-vuotiaisiin.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*