Pikavippimainosten kieltäminen etenee Torniossa

Pikavippimainokset poistuvat vähitellen myös Tornion katukuvasta. Kaupungin teknisten palveluiden lautakunta on antanut hyväksyntänsä pikavippimainosten kiellolle.

Mainoskieltoa ehdotti helmikuussa valtuustoaloitteella kaupunginvaltuutettu Sauli Hyöppinen yhdessä 11 muun valtuutetun ja varavaltuutetun kanssa. Aloitteessa kerrotaan, että yhä useammat torniolaiset ovat joutuneet pikavippien takia taloudelliseen ahdinkoon ja jatkuvaan luottokierteeseen, ja myös toimeentulotukiasiakkaiden määrä on kasvussa.

Tornion kaupunki tarjoaa myös sosiaalisia luottoja, mutta aloitteen jättäjien mielestä on ristiriitaista, että samaan aikaan kaupungin mainospaikoilla mainostetaan pikavippejä. Siksi aloitteessa esitetään, että kaikenlainen pikaluottojen mainostaminen kielletään kaupungin omistamilla mainospaikoilla.

Tornion teknisten palveluiden lautakunta käsitteli valtuustoaloitetta ja antoi kiellolle hyväksyntänsä. Lautakunta huomauttaa lausunnossaan, että voimassa oleviin mainossopimuksiin ei voida puuttua yksipuolisesti. Pikaluottomainokset kieltävä ehto on kuitenkin lautakunnan mukaan mahdollista asettaa uusiin ja jatkettaviin mainossopimuksiin.

Pikavippimainosten kieltoja on ehdotettu useissa kaupungeissa, ja joissakin mainoskielto on myös asetettu. Yleensä mainoskiellon tarvetta on perusteltu sillä, että pikavipit ovat aiheuttaneet sosiaalisia ongelmia ja ylivelkaantumista. Myös nuorten ylivelkaantuminen on nostettu esiin.

Toisaalta mainoskielto on herättänyt myös vastustusta. Ymmärrettävästi kieltoja ovat kritisoineet erityisesti pikavippialan toimijat ja ulkomainostusalan suuryritys JCDecaux Oy. Pikavippien mainoskieltoa on epäilty esimerkiksi yhtä toimialaa syrjiväksi ja sanan- ja elinkeinovapauden vastaiseksi.

Tuli mainoskieltoa tai ei, pikavippimarkkinat muuttuvat joka tapauksessa radikaalisti kesäkuussa. Kun pikaluottojen korkokatto tulee voimaan, pikavippiyritykset joko lopettavat toimintansa tai alkavat tarjota toisenlaisia lainoja. Perinteisten pikavippien mainonta siis päättyy vajaan kahden kuukauden kuluttua mainoskielloista riippumatta, mutta lainayhtiöt saattavat siirtyä mainostamaan toisenlaisia lainoja.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*