Pikavippimainosten kieltäminen etenee Torniossa

Pikavippimainokset poistuvat vähitellen myös Tornion katukuvasta. Kaupungin teknisten palveluiden lautakunta on antanut hyväksyntänsä pikavippimainosten kiellolle.

Mainoskieltoa ehdotti helmikuussa valtuustoaloitteella kaupunginvaltuutettu Sauli Hyöppinen yhdessä 11 muun valtuutetun ja varavaltuutetun kanssa. Aloitteessa kerrotaan, että yhä useammat torniolaiset ovat joutuneet pikavippien takia taloudelliseen ahdinkoon ja jatkuvaan luottokierteeseen, ja myös toimeentulotukiasiakkaiden määrä on kasvussa.

Tornion kaupunki tarjoaa myös sosiaalisia luottoja, mutta aloitteen jättäjien mielestä on ristiriitaista, että samaan aikaan kaupungin mainospaikoilla mainostetaan pikavippejä. Siksi aloitteessa esitetään, että kaikenlainen pikaluottojen mainostaminen kielletään kaupungin omistamilla mainospaikoilla.

Tornion teknisten palveluiden lautakunta käsitteli valtuustoaloitetta ja antoi kiellolle hyväksyntänsä. Lautakunta huomauttaa lausunnossaan, että voimassa oleviin mainossopimuksiin ei voida puuttua yksipuolisesti. Pikaluottomainokset kieltävä ehto on kuitenkin lautakunnan mukaan mahdollista asettaa uusiin ja jatkettaviin mainossopimuksiin.

Pikavippimainosten kieltoja on ehdotettu useissa kaupungeissa, ja joissakin mainoskielto on myös asetettu. Yleensä mainoskiellon tarvetta on perusteltu sillä, että pikavipit ovat aiheuttaneet sosiaalisia ongelmia ja ylivelkaantumista. Myös nuorten ylivelkaantuminen on nostettu esiin.

Toisaalta mainoskielto on herättänyt myös vastustusta. Ymmärrettävästi kieltoja ovat kritisoineet erityisesti pikavippialan toimijat ja ulkomainostusalan suuryritys JCDecaux Oy. Pikavippien mainoskieltoa on epäilty esimerkiksi yhtä toimialaa syrjiväksi ja sanan- ja elinkeinovapauden vastaiseksi.

Tuli mainoskieltoa tai ei, pikavippimarkkinat muuttuvat joka tapauksessa radikaalisti kesäkuussa. Kun pikaluottojen korkokatto tulee voimaan, pikavippiyritykset joko lopettavat toimintansa tai alkavat tarjota toisenlaisia lainoja. Perinteisten pikavippien mainonta siis päättyy vajaan kahden kuukauden kuluttua mainoskielloista riippumatta, mutta lainayhtiöt saattavat siirtyä mainostamaan toisenlaisia lainoja.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*