Uusi laki parantaa ylivelkaantuneen asemaa

Maaliskuussa voimaantulevat lakimuutokset auttavat etenkin niitä velkaantuneita, joiden velkasummat ovat pieniä. Lailla pyritään paitsi pienentämään kohtuuttomia perintäkuluja, myös tehostamaan hyvän perintätavan noudattamista, kertoo Oikeusministeriön tiedote.

Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutokset perjantaina. Muutokset tulevat pääosin voimaan 16. maaliskuuta.

Tällä hetkellä perintäkulujen enimmäissumma on joko 190 tai 220 euroa riippuen siitä, onko velkasumma alle vai yli 250 euroa. Uuden lain myötä asteikko muuttuu siten, että korkeintaan 100 euron velan perintäkulut voivat olla enintään 60 euroa. Seuraava porras on 1000 euron velka, josta saa vaatia perintäkuluja korkeintaan 120 euroa. Tätä suurempien saatavien perintäkuluja saa veloittaa 210 euroa. Suurin etu muutoksesta koituu siis velalliselle, jonka velkasumma on 1 – 1000 euroa.

Lain myötä velallisella on oikeus pyytää perinnän keskeyttämistä. Tällöin asia siirtyy oikeudelliseen perintään. Keskeytyspyyntö voi olla aiheellinen vaikkapa silloin, jos on ilmeistä, että velkaa ei saada perittyä perinnän avulla ja perintä vain turhaan kasvattaa velallisen maksettavaksi tulevaa laskua.

Perinnän keskeytyksen jälkeen velkoja voi hakea saatavaansa tuomioistuimen tai ulosoton kautta. Tavallistakin perintää saa vielä jatkaa, mutta sen kuluja ei saa enää keskeytyksen jälkeen periä velalliselta.

Laki kieltää myös vanhentuneen velan perinnän ja parantaa kuluttaja-asiamiehen mahdollisuuksia puuttua tehokkaasti hyvän perintätavan vastaisiin toimintatapoihin.

Velallisen asema parantuu myös maksusuorituksen uuden kohdentamisjärjestyksen myötä. Jatkossa velallisen suorittamat velan lyhennykset tulee aina vähentää ensisijaisesti varsinaisesta saatavasta. Vasta kun alkuperäinen velka on kuitattu, velkoja voi ryhtyä vähentämään maksuja perintäkuluista. Tällä hetkellä perintätoimistot ja velkojat toimivat yleensä täysin päinvastoin eli kohdentavat maksusuoritukset ensimmäiseksi velkomiskuluihin.

Muutoksen etuna on, että perintäkulujen määrä on velalliselle selkeämpi, ja kohtuuttomat perintäkulut on helpompi riitauttaa.

Lainmuutos voi auttaa esimerkiksi henkilöitä, joiden pikavippivelka menee perintään. Useat asiantuntijat ovat viime aikoina kritisoineet pienten velkasummien suuria perintäkustannuksia.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*