Pikavippiyrityksen velkoja perii usein oma perintätoimisto

Uuden pikavippilain ohella myös uusi perintälaki hankaloittaa jatkossa pikavippiyritysten ansaintamahdollisuuksia. Helsingin Sanomat kertoo, että useiden pikavippifirmojen saatavia perii samaan konserniin kuuluva perintätoimisto.

Perinnän ulkoistaminen omalle perintätoimistolle kannattaa, sillä velkova yritys voi itse periä vain viisi euroa maksumuistutuksesta. Ammattimaisella perintätoimistolla on oikeus vaatia velalliselta perintäkuluja 21 tai 45 euroa velkasummasta riippuen.

Maaliskuussa tilanne kuitenkin muuttuu, sillä sen jälkeen velkojan kanssa samaan määräysvaltaan tai taloudelliseen yhteisöön kuuluvat perintätoimistot eivät enää saa vaatia perinnästä ammattimaisen perinnän maksuja. Maksuja saa kuitenkin periä, jos perintätoimisto hoitaa ulkopuolisen yrityksen perintää.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Anne Holmlund perustelee uudistusta sillä, että perintäkustannusten on tarkoitus kattaa vain perinnästä aiheutuvat todelliset kulut. Jos peritään samaan konserniin kuuluvan yrityksen saatavia, selvittelytyötä on vähemmän kuin ulkopuolisella perintätoimistolla.

Perintäala ja pikavippiyritykset ovat kritisoineet lakia epäoikeudenmukaiseksi ja elinkeinovapauden vastaiseksi. Holmlundin mukaan rajoituksilla on kuitenkin tarkoitus ehkäistä alan ylilyöntejä, ja laki kohtelee hänen mielestään tasapuolisesti sekä velkojia että velallisia.

Samaan DFC Global Corporationiin kuuluvat esimerkiksi pikalainayhtiö Risicum ja perintätoimisto iKassa. Perintätoimiston toimitusjohtaja Sami Similä arvioi, että DFC:lle lakimuutos merkitsee kulujen kasvamista ja tulojen pienenemistä.

– Käytännössä tämä voi joissakin perintäyhtiöissä tarkoittaa sitä, että konsernin omat saatavat kannattaa ulkoistaa ja periä vain muiden saatavia, Similä kommentoi.

Weststar-konsernin toimitusjohtaja Heikki Savolainen ei pidä pikalainayritysten ja perintätoimistojen yhteistoimintaa kyseenalaisena. Weststariin kuuluu neljä pikavippiyritystä ja perintätoimisto, mutta Savolaisen mukaan perintätoimistolla on runsaasti myös ulkopuolisia asiakkaita.

Pikavippien myöntäminen ja perintä ovat kumpikin luvanvaraisia elinkeinoja. Pikalainaamiseen on lupa 76 yrityksellä, perintään 137 yrityksellä.

Helsingin Sanomat kertoo myös, että jotkut pikalainayritykset ovat saaneet kuluttaja-asiamieheltä huomautuksen lainvastaisen suurista perintäkuluista. Useimmat yritykset perivätkin nykyään vain lain sallimat kulut, mutta joidenkin yritysten lainaehtoihin on edelleen merkitty esimerkiksi 21 tai 45 euron hintaisia maksuvaatimuksia, vaikka velkojilla ei ole oikeutta periä ammattimaisen perinnän kustannuksia.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*