FourFinance Global S.A. pikavippihuijaus?

Julkaistu 18.5.2017 (päivitetty 18.5.2017 klo. 23.01) Viime aikoina useat suomalaiset ovat saaneet ihmeellisiä laskuja FourFinance Global S.A. nimiseltä yhtiöltä. Laskut ovat kohdistuneet pikalainaan liittyviin lainahakemuskuluihin, joita laskutietojen mukaan Sveitsin Genevessä majapaikkaansa pitävän FourFinance Global S.A. -nimisen yhtiön hallinnoimilta sivuilta on ollut mahdollista hakea. Näitä sivuja ovat olleet muun muassa, muttei näihin rajoittuen: vikinglaina.fi creditguru.ch finncredit.fi mobiilivippi.fi eurovippi.fi capitum.fi lenda.fi pikavippi.se avippi.fi forbesfinland.fi

Toimintatapa

FourFinance Global S.A. on lähettänyt 5 euron laskuja hakemuskuluista verkon kautta lainaa hakeville ja jopa sellaisille henkilöille, jotka eivät lainaa ole koskaan hakeneetkaan. Kun lasku on jäänyt maksamatta, on seuraaviin laskuihin lisätty huomautuskulut 5-10€ kullekin laskulle. Tämän jälkeen ilmeisesti ainakin osa laskuista on siirretty suomalaisen perintätoimiston Avira Oy:n perittäväksi. Sekä alkuperäinen lasku, että perintätoimiston lasku ovat hyvin samankaltaisia sisällöltään. Avira Oy:sta ei heidän kotisivuiltaan mitään muuta tietoa yhtiön toiminnasta löydy, joten on mahdollista, että postilokerosta toimiva yhtiö on vain ja ainoastaan olemassa FourFinance Global S.A. saatavien perintään. Yhtiö on rekisteröity yritystietojärjestelmään kesällä 2016. null null FourFinance Global S.A. Yhtiöstä ei suomalaisista tai yleisimmistä sveitsiläisistä yritystietojärjestelmistä ole saatavilla lainkaan tietoja, eikä yrityksen laskuissaan ilmoittama Y-tunnus 1911152 täsmää sveitsiläisiin tai suomalaisiin y-tunnuksiin. Myöskään fyysistä osoitetta Quai du Mont-Blanc 33 (tai Montblanc, kuten laskussa) ei ole Genevessä olemassa. Yhtiö ilmoittaa Suomessa kuitenkin kotipaikakseen: Pohjoisranta 4 H 97 00170 Helsinki Samassa osoitteessa toimii useita Suomeen rekisteröityjä yrityksiä. Yhteistä näille yrityksille on Itä-Eurooppaan tai Baltian maihin viittaavat päättäjätiedot. Kyseessä lieneekin erään suomalaisyrityksen asiakkailleen vuokraama virtuaalitoimisto, toisin sanoen postilokero eikä samassa osoitteessa toimivien eri yritysten päättäjillä ole todennäköisesti mitään tekemistä keskenään.

Vertaislainako?

Osalla sivuistaan FourFinance Global S.A. antaa ymmärtää kyseessä olevan vertaislainan, jolloin vuonna 2013 kuluttajansuojalakiin säädetyn alle 2000€ pikalainojen korkokaton 50% todellisen vuosikoron (lisättynä kulloinkin voimassaolevalla viitekorolla) vaatimus ei päde. Näin lainasta voidaan periä muun muassa käsittelykuluja huomattavasti enemmän kuin korkokatolla säädellystä pikalainasta. Esimerkiksi finncredit.fi sivustolla 100 euron lainasta 14 vuorokauden laina-ajalla koron osuus 1,91€, eli sivuston mukaan 49% todellinen vuosikorko. Lainasta peritään kuitenkin välityspalkkio 30€, joka nostaa todellisen vuosikoron satoihin tai jopa tuhansiin prosentteihin. On kuitenkin ilmeistä, ettei kyseessä ole vertaislaina lainkaan, sillä yksityiset sijoittajat eivät pääse yhdeltäkään sivulta kirjautumaan ja lainaamaan rahaa hakijoille, joka itsessään jo on vertaislainan määritelmä.

Kuvankaappaus finncredit.fi sivustolta

Laki kuluttajaluotoista

Laki kuluttajansuojasta määrää:

Ei käytä luottoa markkinoitaessa, sitä myönnettäessä eikä muussa luottosuhteeseen liittyvässä asioinnissa lisämaksullista tekstiviestipalvelua tai muuta vastaavaa viestipalvelua

Lisäksi:

Ennen sopimuksen tekemistä elinkeinonharjoittajan on pyydettävä kuluttajan nimenomainen suostumus kaikkiin lisämaksuihin, jotka eivät sisälly kulutushyödykkeestä perittäväksi ilmoitettuun hintaan. Nimenomaisena suostumuksena ei pidetä sitä, että kuluttaja ei ole hylännyt elinkeinonharjoittajan käyttämää oletusvalintaa lisämaksun hyväksymisestä. Jos kuluttaja ei ole antanut nimenomaista suostumusta lisämaksuun, hänellä ei ole velvollisuutta sitä maksaa.

Nettifoorumeilta ja keskusteluista selviää, että jopa tekstiviestitse lähetetty lainaehdotus on viestissä olevaa linkkiä klikkaamalla johtanut suoraan “käsittelymaksuun”. Osa laskun saaneista ei tunnista vierailleensa sivuilla ollenkaan saatika täyttäneensä lainahakemusta lainkaan. Lainaa tosiasiallisesti hakeneet eivät myöskään välttämättä ole saaneet minkäänlaista ilmoitusta lainan hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Sivuilta ei ole saatavissa minkäänlaisia lainaehtoja ennen lainahakemuksen täyttämistä.

Jos luottohakemus hylätään, luottoa hakeneelle kuluttajalle on ilmoitettava viipymättä hylkäämisestä. Kuluttajalle on pyynnöstä ilmoitettava hylkäysperuste kirjallisesti, jollei hylkäys perustu rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä annetun lain 26 §:ään.

Näin on syytä olettaa, että palveluiden ainoa tarkoitus on kerätä rahaa hakemusmaksuilla, huomautuskuluilla sekä maksullisella asiakaspalvelunumerolla ja mahdollisilla perintäkuluilla.

Luotonantajarekisterin vaatimukset

Vuoden 2010 lopusta asti pikalainaa tarjoavien yritysten on tullut rekisteröityä Etelä-Suomen lääninhallituksen ylläpitämään luotonantajarekisteriin. Lisäksi vuoden 2017 alusta myös vertaislainan myöntäjien tulee rekisteröityä samaan Aluehallintoviraston rekisteriin. FourFinance Global S.A. nimistä yhtiötä ei luotonantajarekisteristä löydy. Rekisteröitymisvelvollisuus ei kuitenkaan koske:

Toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon sijoittautuneita elinkeinonharjoittajia, jotka tarjoavat kuluttajaluottoja tai välittävät vertaislainoja Suomessa tilapäisesti.

FourFinance Global S.A. yhtiön toiminta on kuitenkin jatkunut eri sivustoilla jo ainakin syksystä 2016 saakka, jolloin toimintaa ei voida pitää tilapäisenä.

Muiden brändien hyödyntäminen

Mielenkiintoista yhtiön kohdalla on lisäksi se, että se on oletettavasti tarkoituksella pyrkinyt käyttämään hyväkseen tunnettuja brändejä markkinoinnissaan. Ensinnäkin yritys on rekisteröity nimelle “FourFinance”, joka on omiaan sekoittamaan tämän Suomessa toimivaan 4finance Oy -nimiseen yritykseen, joka toimii markkinoilla laillisesti ja tuottaa mm. Vivus.fi lainapalvelun. Aiemmin yhtiö oli rekisteröinyt Viestintäviraston palvelusta tai välittäjän kautta itselleen muun muassa domainin Forbes.fi, jossa se pyöritti samankaltaista lainatoimintaa useiden kuukausien ajan, kunnes brändinhaltija, eli maailmankuulu Forbes talouslehti sai reklamoimalla domainin omaan käyttöönsä kevättalven 2017 aikana. Sittemmin yritys on rekisteröinyt itselleen myös forbesfinland.fi osoitteen. Lisäksi yritys on rekisteröinyt samankaltaisia nimimuunnoksia rehellisten lainatarjoajien brändeistä, kuten mm. lenda.fi, joka viittaa pohjoismaissa toimivaan Lendo.fi lainanvälittäjään. Perintätoimisto Avira taas muistuttaa suuresti lyhennettä Aluehallintovirastosta, mikä ei välttämättä sekään ole täysin sattumaa.

Pitääkö FourFinance Global S.A. / Aviran lähettämä lasku maksaa?

Älä maksa missään nimessä laskua heti kärkeen jos et oikeasti ole lainaa ottanut, vaan toimi kuten alla on kuvattu. Laskun lähettäjän on kiistettäessä todistettava saatavan oikeellisuus oikeudessa ja sinne asti yksikään aiheeton lasku tuskin tulee koskaan päätymään.

Ovatko luottotietoni vaarassa laskun vuoksi?

Eivät. Vaikka pikalainayritykset voivat nykyään ilmoittaa maksuhäiriöt suoraan luottotietorekisteriin 60 vuorokauden kuluttua alkuperäisen laskun erääntymisestä, eivät luottotietosi ole vaarassa kiistettyäsi asiattoman laskun. Suosittelemme kuitenkin toimimaan alla mainittujen ohjeiden mukaan.

Tee näin jos sait mielestäsi aiheettoman laskun FourFinance Global S.A. yhtiöltä tai Avira perintätoimistosta

1. Kiistä lasku lähettämällä sähköpostia sen sivuston asiakaspalveluun, josta laskun sait (mikäli tiedossa). Esimerkiksi suomi@eurovippi.fi. Pidä sähköposti tallessa lähetetyissä. Älä missään nimessä soita asiakaspalvelunumeroon, koska tämä maksaa 1,98€/minuutti. 2. Mikäli sait perintäkirjeen Aviralta, kiistä lasku perintätoimistoon, jolloin perintä lakkaa eivätkä luottotietosi ole vaarassa. Toimeksiantajan, eli FourFinance Global S.A. on tällöin esitettävä saatavan oikeellisuus oikeudessa. 3. Täytä halutessasi sähköinen rikosilmoitus poliisin sivuilla petoksen yrityksestä. Mitä useampi rikosilmoituksen tekee, sitä nopeammin poliisi rupeaa vyyhtiä tutkimaan mahdollisena petoksena tai petoksen yrityksenä lievän petoksen yrityksen sijaan, joka ei ole Suomessa rangaistavaa. — Toivomme, että lisäisit omat kokemuksesi aiheesta kommenttikentän kautta, jotta saamme artikkelin tiedot päivitettyä ajantasalle mahdollisimman uusin ja tarkoin tiedoin. Tämä on sekä lainanhakijoiden, että rehellisesti alalla toimivien yritysten sekä lainanvälittäjien etu. Kiitos.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2021

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*