FourFinance Global S.A. pikavippihuijaus?

Julkaistu 18.5.2017 (päivitetty 18.5.2017 klo. 23.01)

Viime aikoina useat suomalaiset ovat saaneet ihmeellisiä laskuja FourFinance Global S.A. nimiseltä yhtiöltä.

Laskut ovat kohdistuneet pikalainaan liittyviin lainahakemuskuluihin, joita laskutietojen mukaan Sveitsin Genevessä majapaikkaansa pitävän FourFinance Global S.A. -nimisen yhtiön hallinnoimilta sivuilta on ollut mahdollista hakea.

Näitä sivuja ovat olleet muun muassa, muttei näihin rajoittuen:

vikinglaina.fi
creditguru.ch
finncredit.fi
mobiilivippi.fi
eurovippi.fi
capitum.fi
lenda.fi
pikavippi.se
avippi.fi
forbesfinland.fi

Toimintatapa

FourFinance Global S.A. on lähettänyt 5 euron laskuja hakemuskuluista verkon kautta lainaa hakeville ja jopa sellaisille henkilöille, jotka eivät lainaa ole koskaan hakeneetkaan. Kun lasku on jäänyt maksamatta, on seuraaviin laskuihin lisätty huomautuskulut 5-10€ kullekin laskulle. Tämän jälkeen ilmeisesti ainakin osa laskuista on siirretty suomalaisen perintätoimiston Avira Oy:n perittäväksi.

Sekä alkuperäinen lasku, että perintätoimiston lasku ovat hyvin samankaltaisia sisällöltään. Avira Oy:sta ei heidän kotisivuiltaan mitään muuta tietoa yhtiön toiminnasta löydy, joten on mahdollista, että postilokerosta toimiva yhtiö on vain ja ainoastaan olemassa FourFinance Global S.A. saatavien perintään. Yhtiö on rekisteröity yritystietojärjestelmään kesällä 2016.

null

null

FourFinance Global S.A. Yhtiöstä ei suomalaisista tai yleisimmistä sveitsiläisistä yritystietojärjestelmistä ole saatavilla lainkaan tietoja, eikä yrityksen laskuissaan ilmoittama Y-tunnus 1911152 täsmää sveitsiläisiin tai suomalaisiin y-tunnuksiin. Myöskään fyysistä osoitetta Quai du Mont-Blanc 33 (tai Montblanc, kuten laskussa) ei ole Genevessä olemassa.

Yhtiö ilmoittaa Suomessa kuitenkin kotipaikakseen:

Pohjoisranta 4 H 97
00170
Helsinki

Samassa osoitteessa toimii useita Suomeen rekisteröityjä yrityksiä. Yhteistä näille yrityksille on Itä-Eurooppaan tai Baltian maihin viittaavat päättäjätiedot. Kyseessä lieneekin erään suomalaisyrityksen asiakkailleen vuokraama virtuaalitoimisto, toisin sanoen postilokero eikä samassa osoitteessa toimivien eri yritysten päättäjillä ole todennäköisesti mitään tekemistä keskenään.

Vertaislainako?

Osalla sivuistaan FourFinance Global S.A. antaa ymmärtää kyseessä olevan vertaislainan, jolloin vuonna 2013 kuluttajansuojalakiin säädetyn alle 2000€ pikalainojen korkokaton 50% todellisen vuosikoron (lisättynä kulloinkin voimassaolevalla viitekorolla) vaatimus ei päde. Näin lainasta voidaan periä muun muassa käsittelykuluja huomattavasti enemmän kuin korkokatolla säädellystä pikalainasta.

Esimerkiksi finncredit.fi sivustolla 100 euron lainasta 14 vuorokauden laina-ajalla koron osuus 1,91€, eli sivuston mukaan 49% todellinen vuosikorko. Lainasta peritään kuitenkin välityspalkkio 30€, joka nostaa todellisen vuosikoron satoihin tai jopa tuhansiin prosentteihin.

On kuitenkin ilmeistä, ettei kyseessä ole vertaislaina lainkaan, sillä yksityiset sijoittajat eivät pääse yhdeltäkään sivulta kirjautumaan ja lainaamaan rahaa hakijoille, joka itsessään jo on vertaislainan määritelmä.

Kuvankaappaus finncredit.fi sivustolta

Laki kuluttajaluotoista

Laki kuluttajansuojasta määrää:

Ei käytä luottoa markkinoitaessa, sitä myönnettäessä eikä muussa luottosuhteeseen liittyvässä asioinnissa lisämaksullista tekstiviestipalvelua tai muuta vastaavaa viestipalvelua

Lisäksi:

Ennen sopimuksen tekemistä elinkeinonharjoittajan on pyydettävä kuluttajan nimenomainen suostumus kaikkiin lisämaksuihin, jotka eivät sisälly kulutushyödykkeestä perittäväksi ilmoitettuun hintaan. Nimenomaisena suostumuksena ei pidetä sitä, että kuluttaja ei ole hylännyt elinkeinonharjoittajan käyttämää oletusvalintaa lisämaksun hyväksymisestä.

Jos kuluttaja ei ole antanut nimenomaista suostumusta lisämaksuun, hänellä ei ole velvollisuutta sitä maksaa.

Nettifoorumeilta ja keskusteluista selviää, että jopa tekstiviestitse lähetetty lainaehdotus on viestissä olevaa linkkiä klikkaamalla johtanut suoraan ”käsittelymaksuun”. Osa laskun saaneista ei tunnista vierailleensa sivuilla ollenkaan saatika täyttäneensä lainahakemusta lainkaan.

Lainaa tosiasiallisesti hakeneet eivät myöskään välttämättä ole saaneet minkäänlaista ilmoitusta lainan hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Sivuilta ei ole saatavissa minkäänlaisia lainaehtoja ennen lainahakemuksen täyttämistä.

Jos luottohakemus hylätään, luottoa hakeneelle kuluttajalle on ilmoitettava viipymättä hylkäämisestä. Kuluttajalle on pyynnöstä ilmoitettava hylkäysperuste kirjallisesti, jollei hylkäys perustu rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä annetun lain 26 §:ään.

Näin on syytä olettaa, että palveluiden ainoa tarkoitus on kerätä rahaa hakemusmaksuilla, huomautuskuluilla sekä maksullisella asiakaspalvelunumerolla ja mahdollisilla perintäkuluilla.

Luotonantajarekisterin vaatimukset

Vuoden 2010 lopusta asti pikalainaa tarjoavien yritysten on tullut rekisteröityä Etelä-Suomen lääninhallituksen ylläpitämään luotonantajarekisteriin. Lisäksi vuoden 2017 alusta myös vertaislainan myöntäjien tulee rekisteröityä samaan Aluehallintoviraston rekisteriin.

FourFinance Global S.A. nimistä yhtiötä ei luotonantajarekisteristä löydy. Rekisteröitymisvelvollisuus ei kuitenkaan koske:

Toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon sijoittautuneita elinkeinonharjoittajia, jotka tarjoavat kuluttajaluottoja tai välittävät vertaislainoja Suomessa tilapäisesti.

FourFinance Global S.A. yhtiön toiminta on kuitenkin jatkunut eri sivustoilla jo ainakin syksystä 2016 saakka, jolloin toimintaa ei voida pitää tilapäisenä.

Muiden brändien hyödyntäminen

Mielenkiintoista yhtiön kohdalla on lisäksi se, että se on oletettavasti tarkoituksella pyrkinyt käyttämään hyväkseen tunnettuja brändejä markkinoinnissaan.

Ensinnäkin yritys on rekisteröity nimelle ”FourFinance”, joka on omiaan sekoittamaan tämän Suomessa toimivaan 4finance Oy -nimiseen yritykseen, joka toimii markkinoilla laillisesti ja tuottaa mm. Vivus.fi lainapalvelun.

Aiemmin yhtiö oli rekisteröinyt Viestintäviraston palvelusta tai välittäjän kautta itselleen muun muassa domainin Forbes.fi, jossa se pyöritti samankaltaista lainatoimintaa useiden kuukausien ajan, kunnes brändinhaltija, eli maailmankuulu Forbes talouslehti sai reklamoimalla domainin omaan käyttöönsä kevättalven 2017 aikana. Sittemmin yritys on rekisteröinyt itselleen myös forbesfinland.fi osoitteen.

Lisäksi yritys on rekisteröinyt samankaltaisia nimimuunnoksia rehellisten lainatarjoajien brändeistä, kuten mm. lenda.fi, joka viittaa pohjoismaissa toimivaan Lendo.fi lainanvälittäjään.

Perintätoimisto Avira taas muistuttaa suuresti lyhennettä Aluehallintovirastosta, mikä ei välttämättä sekään ole täysin sattumaa.

Pitääkö FourFinance Global S.A. / Aviran lähettämä lasku maksaa?

Älä maksa missään nimessä laskua heti kärkeen jos et oikeasti ole lainaa ottanut, vaan toimi kuten alla on kuvattu. Laskun lähettäjän on kiistettäessä todistettava saatavan oikeellisuus oikeudessa ja sinne asti yksikään aiheeton lasku tuskin tulee koskaan päätymään.

Ovatko luottotietoni vaarassa laskun vuoksi?

Eivät. Vaikka pikalainayritykset voivat nykyään ilmoittaa maksuhäiriöt suoraan luottotietorekisteriin 60 vuorokauden kuluttua alkuperäisen laskun erääntymisestä, eivät luottotietosi ole vaarassa kiistettyäsi asiattoman laskun.

Suosittelemme kuitenkin toimimaan alla mainittujen ohjeiden mukaan.

Tee näin jos sait mielestäsi aiheettoman laskun FourFinance Global S.A. yhtiöltä tai Avira perintätoimistosta

1. Kiistä lasku lähettämällä sähköpostia sen sivuston asiakaspalveluun, josta laskun sait (mikäli tiedossa). Esimerkiksi suomi@eurovippi.fi. Pidä sähköposti tallessa lähetetyissä. Älä missään nimessä soita asiakaspalvelunumeroon, koska tämä maksaa 1,98€/minuutti.

2. Mikäli sait perintäkirjeen Aviralta, kiistä lasku perintätoimistoon, jolloin perintä lakkaa eivätkä luottotietosi ole vaarassa. Toimeksiantajan, eli FourFinance Global S.A. on tällöin esitettävä saatavan oikeellisuus oikeudessa.

3. Täytä halutessasi sähköinen rikosilmoitus poliisin sivuilla petoksen yrityksestä.

Mitä useampi rikosilmoituksen tekee, sitä nopeammin poliisi rupeaa vyyhtiä tutkimaan mahdollisena petoksena tai petoksen yrityksenä lievän petoksen yrityksen sijaan, joka ei ole Suomessa rangaistavaa.

Toivomme, että lisäisit omat kokemuksesi aiheesta kommenttikentän kautta, jotta saamme artikkelin tiedot päivitettyä ajantasalle mahdollisimman uusin ja tarkoin tiedoin. Tämä on sekä lainanhakijoiden, että rehellisesti alalla toimivien yritysten sekä lainanvälittäjien etu. Kiitos.

Uutisia sivustolta

16 Kommentit

 1. Minkä tietolähteen mukaan FourFinance Global S.A. olisi rekisteröity Sveitsiin?

  En löydä yritystä Sveisin yritystietokannasta. Siihen pääset tämän linkin kautta:

  https://www.ch.ch/en/value-added-tax-number-und-business-identification-number/

  Suomessa FourFinance Global S.A. käyttää y-tunnusta 1911152, jonka mukaan toimintaa harjoittaa Lammin Apteekki (1911152-8). Y-tunnuksen viimeisellä numerolla ei ole identifioinnissa merkitystä.

  Myöskään identifiointitunnusta 1911152 ei voida sekoittaa mihinkään Sveitsissä toimivaan yritykseen, koska paikallinen tunnus ilmaistaan täysin eri muodossa.

  • Kiitos viestistäsi. FourFinance Global S.A. ilmoittaa lähettämissään laskuissa kotipaikakseen Geneven.

   On totta, ettei sveitsiläisistä tietojärjestelmistä tahdo löytyä tietoja FourFinance Global S.A. nimisestä yrityksestä lainkaan. Halusimme kuitenkin varmistaa asian mahdollisimman pitkälle ennen tiedon lisäämistä sivuille.

   Emme kuitenkaan usko, että suomalaisella apteekkarilla olisi tämän asian kanssa yhtään mitään tekemistä, vaan FourFinance Global S.A. ilmoittama y-tunnus 1911152 on jostain toisesta maasta kuin Sveitsistä tai Suomesta tai sitten se on kokonaan tekaistu.

 2. Yrityksen 50 eur lainoissa (takaisinmaksu 7 tai 14 vrk) on välityspalkkio 15 eur. Onko tämä laiton vai pitääkö lasku maksaa?

  • Välityspalkkio on laiton, koska kyseessä ei ole vertaislaina. Lainapääoman ja koron osuuden joudut toki maksamaan.

 3. Menin tyhmyyksissäni ottamaan lainan. Sain myöskin 50 e tililleni ja nyt sain laskun. Lukemani perusteella kyseessä on silti huijaus, joten miten minun kannattaisi menetellä. Kannattaako lasku maksaa vai saako jokatapauksessa ikuisesti laskuja. Summa oli 50,48e plus käsittelykulu 15e.

  • Suosittelen perumaan lainan 14 vuorokauden kuluessa sähköpostitse lainapalvelun asiakaspalveluun (muista säilyttää lähettämäsi posti) ja palauttamaan saamasi lainapääoman lainapalvelulle.

   Ko. lainassa korko lienee lainmukainen, mutta käsittelykulu ei, koska kyseessä ei ole vertaislaina.

 4. Otin itse myös hölmönä 20e lainan kyseisestä ”palvelusta”. Tänään tulivat jo laskut, mutta rahoja ei ole näkynyt vieläkään. Pankissani ei ole ollut mitään ongelmia ja tilinumeronikin oli oikein, koska heiltä olin saanut tekstiviestin johon oli liitetty tilinumeroni. Laitoin sähköpostia heidän sivuillaan ilmoittamaan sähköpostiin jossa tiedustelin asiaa, mutta pian sen jälkeen tuli vastauksena viesti englanniksi, että viestiä ei voitu toimittaa. Miten toimia tällaisessa tilanteessa, jos heidän suunnasta ei mitään kuulu ja en ole mitään rahoja saanut joita edes palauttaa.

  • Mikäli saat laskun, kiistät sen sähköpostitse samaan osoitteeseen ilmoittamalla ettei lainaa koskaan tullutkaan tilillesi (pidä lähettämäsi viesti ja mahdollinen vastaus viestin toimituksen epäonnistumisesta tallessa kaiken varalta). Se ei ole sinun ongelmasi jos heidän sähköpostinsa ei toimi.

   Muussa tapauksessa sinun ei tarvitse tehdä mitään.

 5. Typeränä otin lainaa tuolta perjantai aamuna. Sain rahat tilille (30€) tänään (maanantai) mutta en ole saanut mitään sopimusta tai laskua. Miten toimia?

  • Sähköpostilla ilmoitus sen sivun asiakaspalveluun, mistä lainan haitkin, että perut lainan ja haluat palauttaa lainapääoman. Pidä viesti tallessa, vaikket vastausta saisikaan koska sillä voit osoittaa sen, että olet ilmoittanut peruvasi lainan. Eli vielä kerkeät sen tekemään jos et ole jo tehnyt.

 6. HEI! Otin eurovipiltä pikavipin lauantaina. ja laitoin lauantai iltana suomi@eurovippi.fi sähköpostiin viestiä että haluan peruttaa koko lainan kun ei sitä ollut iltaan mennessä tullut. sain heiltä laskun sunnuntaina. rahoja ei ole näkynyt tillilläni vaikka tilinumero oli tekstiviestissä oikein. Eivät ole vastanneet mihinkään minun lähettämään viestiin vaikka olen niitä monta heille laittanut. miten minun on toimittava nyt? en todellakaan halua luottotietojani menettää tämmöisen huijarin takia. ja heillä o henk.tunnukseni kumminki käyttävätkö väärin sitä? apua auttakaa!

  • Tässä vaiheessa sinun ei tarvitse tehdä muuta. Mikäli lainasumma saapuu vielä tilillesi, lähetät viestiä samaan sähköpostiin josssa kysyt, mille pankkitilille lainapääoman voi palauttaa.

   Jos tulee perintätoimistosta asian tiimoilta lasku, niin kiistät sen ja sanot todistettavasti ilmoittaneesi lainan perumisesta (pidäthän lähettämäsi viestin tallessa). Näin eivät voi enää jatkaa perintää.

   Henkilötunnuksen väärinkäyttö on tänä päivänä erittäin vaikeaa, sillä sen tietäminen ei ole mikään todiste henkilöllisyydestä. Eli siitä en huolehtisi. Todennäköisesti isompi harmi tässä tapauksessa on roskapostit sekä sähköpostiin, että tekstiviestillä.

 7. Pyysin fourfinancea laittamaan 50 € mobiilivipin eteenpäin perintään. Pyytävät sähköpostitse kotiosoitetta ja puhelinnumeroa oikeudellista perintää varten. Ihmettelen vaan miksi he tarvitsevat tietoja jotka heillä jo ovat

 8. Tuossa 2 Fourfinancen vippipalvelua mikä nyt nopeasti tuli mieleen
  pikavippi.se
  avippi.fi ohjataan sivulle limiittilainat.fi

  Itsellä nuo Fourfinancen lainat ovat toimineet vähän kalliita kylläkin… Saisi lopettaa noista vippailun. Onneksi nuo eivät ainakaan itselle anna kovin ”suurta” lainaa max 200e on ollut ja muut 50e/100e. Jos on edelliset lainat noihin maksanut takasin saa vähitellen isompaa lainaa.

 9. Otin kyseiseltä firmalta vipin kesällä rahapulassa enkä sitä pystynyt maksamaan takaisin. Sitten alkoi se pommitus. Aviralta tulee joka päivä lasku pääomasta ja käsittelykulusta. Laitoin niille viestiä, että maksan silloin ja silloin. Eivät vastaa, tulee vaan uusi karhu joka ikinen päivä. Olenkin nyt ruvennut laittamaan heille joka päivä monta samaa viestiä ihan kiusallani. Jos he kerran tukkivat minun sähköpostini, eivätkä vaivaudu vastamaan, niin minä tukin heidän. On kyllä ihme lafka. Miten tuo Avira on saanut toimiluvan? Saanko joka päivä edes karhuta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*