Kulutusluottoja tarjoavien yhtiöiden tulokset ennätyskorkeita

Kulutusluottoja haetaan nykyään pääasiassa verkossa. Näiden luottojen kysyntä on jo ennätystasolla ja kulutusluottoja tarjoavien yhtiöiden tulos on päätä huimaava.

Jos tarkastellaan kymmentä suurinta näistä yhtiöistä, huomataan, että niiden yhteenlaskettu nettotulos oli 23 prosenttia kokonaisliikevaihdosta. Tämä on kova tulos. Lisäksi Fintec-yhtiöt, jotka tarjoava nopeita rahoitustuotteita, ovat saaneet sijoitetulla pääomalleen jopa 200% tuoton.

Nykypäivän suuntauksena on ollut tarjota aiempaa suurempia kulutusluottoja ja ns. limiittiluottoja. Osa toimijoista, kuten Euroloan, ei enää lainkaan keskity muutamien satasten pikavippeihin.

Menestykselle on selityksensä. Euroloan Groupissa hallituksen puheenjohtajana toimiva Tommi Lindfors arvioi automatisoidun prosessin mahdollistavan loputtomat muutokset, ilman huomattavia lisäinvestointeja.

Selityksenä on myös sähköisen palvelun tarjoamat edut, kuten nopeus. Tämän myötä asiakasmäärät on saatu huomattavaan kasvuun. Kulutusluottotuotteisiin erikoistuneet yhtiöt pyrkivätkin tavoittamaan asiakasryhmät, jotka ovat jääneet tavanomaisten lainapalveluiden ulkopuolelle.

Euroloanilta annetaan ymmärtää, että se erikoistuu jatkossa myös pankkitoimintojen, kuten käyttö- ja talletustilien, tarjoamiseen.

Kauppalehti on kerännyt eri pikavippiyhtiöiden tilinpäätöstietoja. Näistä voidaan havaita useiden vuosien ajalta poikkeuksellista kannattavuutta. Osittain tätä selittää korkeat vuosikorot, tästä esimerkkinä 4Finance oy:n perimä 182,5%:n vuosikorko.

Kauppalehden analyytikko Ari Rajala kiinnittää huomiota pikavippejä tarjoavien yhtiöiden kannattavuuteen. Yhtiöt kestävät toimintatapansa vuoksi myös jonkin verran luottotappioita.
Esimerkiksi Ferratumin tuloslaskelmasta selviää, että yli puoli vuotta erääntyneitä saatavia sillä oli viime vuonna 45,6 miljoonan euron arvosta.

Ferratum Finlandin maajohtaja Antti Kumpulainen kertoo yhtiön kasvusta. Ferratum konsernin kasvu oli viime vuonna jo liki 60 prosenttia. Liikevaihto nousi euroissa 111 miljoonaan. Odotus tälle vuodelle on jopa 160 miljoonaa ja ensi vuodelle tavoitellaan 225 miljoonaa. Tulevaisuuden kasvutavoitteiden arvioidaan täyttyvän mobiilipankin avulla. Ferratum on kansainvälinen yritys ja se toimii tällä hetkellä 23 eri maassa.

OPR-vakuutuksen vuosittainen kasvu on ollut viime vuosina noin 30% vuodessa. Yritys on perustettu jo vuonna 2005 ja tänä vuonna antolainaus ylittää jo 160 miljoonaa euroa. OPR on myös kansainvälinen yritys toimien neljässä eri maassa. Kasvua uskotaan tulevan kansainvälistymisen myötä ja OPR valloittaa 2017 jo viidennen Euroopan maan. Lainavalikoimassaan OPR-vakuutuksella on kahdeksan tuotetta.

OPR kertoo hyväksyvänsä vain 25 prosenttia lainahakemuksistaan. Se korostaakin, että lainaa vain sellaisille asiakkaille, joiden voi olettaa maksavan lainansa myös takaisin. Luottoanalyysin korostaminen näyttäytyy myös muiden yritysten kohdalla tärkeäksi asiaksi.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*