Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi.

Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan saada pikavippien korkokatto toimimaan. Poikkeuksellisesti kaikki eduskuntaryhmät ovat yksimielisiä siitä, että kuluttajansuojalakia on muutettava niin, että pikavipeistä ei voi jatkossa enää periä ylisuuria korkoja.

Esityksessä on vaade soveltaa korkokattoa kaikissa niissä luotoissa, jotka ovat alle 2000 euron suuruisia. Näissä lainoissa korkokatto on jo aiemmin säädetty olemaan pankin peruskoron päälle 50 prosenttiyksikköä.

Nykytilanne ei lain hengen mukainen

Nykyisin voimassaolevaa korkokattoa on onnistuttu kiertämään luotonantajien taholta luomalla uusia lainatuotteita. Luottolimiitissä luotolle asetetaan lainarajaksi 2000 euroa, mutta asiakas voi käyttää lainaa tarpeensa mukaan, esimerkiksi nostamalla vain 300 euroa. Tällöin kuitenkin tuo 300 euron laina ei kuulu korkokattosäätelyn piiriin. Tällaisten lainojen todellinen vuosikorko on ylittänyt kuluttajasuojalain asettaman korkokaton usein moninkertaisesti, ollen jopa 400 prosenttiyksikköä.

Nyt tehdyssä aloitteessa esitetäänkin, että korko ei jatkossa määrittyisi lainalimiitin luottorajan, vaan asiakkaan nostaman summan mukaan.

On havaittu, että aiemmin kuvatun kaltaisen korkokattoasetuksen kiertämisen vuoksi huomattavan suuret vuosikorot sekä asiakkaiden maksuhäiriöt eivät ole poistuneet. Esimerkiksi vuoden 2016 kesäkuussa jo 8,4 prosentilla suomen aikuisväestöstä oli merkintä luottotiedoissaan.

Kuluttajasuojalakiin tehtiin viimeksi korjaus kulutusluottojen osalta vuonna 2013, tällöin lakiin jäi kuitenkin porsaanreikä sekä huoli siitä, että ihmiset ottavat entistä suurempia lainoja. Eduskunnassa käsiteltiin aiemmin ajatusta pikavippien kieltämisestä kokonaan. Tämä aloite ei kuitenkaan johtanut lainvalmisteluun saakka.

Useita aloitteita vireillä

Nyt eduskunnassa on kahdeksan samansisältöistä aloitetta korkokattoon liittyen, tilannetta voidaan katsoa jo epätavalliseksi. Jopa 136 kansanedustajaa on antanut tukensa lakialoitteelle. Voidaankin katsoa, että sillä on erinomaiset edellytykset tulla hyväksytyksi. Seuraavaksi asian käsittely siirtyy talousvaliokunnalle.

Asian käsittelemiseksi painetta on tullut niin kuluttajaviranomaisilta, kuin tavallisilta kansalaisilta. Ongelmaksi on kuitenkin usein muodostunut, että kansanedustajien jättämät lakialoitteet jäävät valiokuntien hyllyille. Ei auta, vaikka edustajat olisivat saaneet valtakirjan useilta sadoilta tuhansilta kansalaisilta. Toiveena onkin saada valiokunnilta edes jonkinlainen vastaus aloitteisiin.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*