Talousvaliokunta: Pikavippilakeja syytä kiristää

Pikavippilainsäädännön kiristäminen eteni jälleen eilen, kun talousvaliokunta hyväksyi muutoksitta hallituksen lakiehdotuksen. Myös lakivaliokunta ja perustuslakivaliokunta ovat aikaisemmin hyväksyneet hallituksen esityksen.

Hallitus esittää muun muassa, että pikavipeille asetetaan korkokatto, lisämaksullisten tekstiviestipalveluiden tarjoaminen kielletään, luotonantajan velvollisuutta tarkistaa asiakkaiden luottokelpoisuus tiukennetaan ja viranomaisten valtuuksia valvoa pikavippiyrityksiä lisätään.

Merkittävin ehdotettu muutos on korkokatto, joka asettaisi pikalainojen suurimman mahdollisen vuosikoron noin 51 prosenttiin. Koska korkokatto hankaloittaa pikaluottojen tarjoajien mahdollisuuksia saada tuottoja liiketoiminnastaan, pikalainojen tarjoaminen luultavasti vähenee lain myötä. Talousvaliokunta ja lakivaliokunta kuitenkin arvioivat, että osa yrityksistä voi jatkaa toisenlaisilla luottoehdoilla. Tuottoa voisi edelleen saada esimerkiksi laina-aikoja pidentämällä. Jotta kilpailun tasapuolisuus säilyisi, sääntelyn pariin tulisivat kaikki alle 2000 euron luotot.

Erityisesti pikalaina-alan yrittäjät ovat kritisoineet korkokattoa siitä, että todellinen vuosikorko antaa väärän kuvan pikalainojen kuluista. Talousvaliokunta myöntää lausunnossaan, että lyhytaikaisissa lainoissa vuosikorko kohoaa väkisinkin korkeammaksi kuin pitkän ajan lainoissa, minkä lisäksi lainan myöntämiseen liittyvät kulut ovat luonnollisesti kaiken pituisissa lainoissa yhtä suuret. Valiokunnan mukaan nämä seikat on kuitenkin huomioitu, sillä lakiehdotuksen maksimikorko on edelleen varsin korkealla tasolla.

Talousvaliokunta pitää pikalaina-asiakkaiden luottokelpoisuuden tarkempaa arviointia hyvänä uudistuksena. Tällä hetkellä luottokelpoisuus varmistetaan lähinnä tarkistamalla mahdolliset maksuhäiriömerkinnät, mikä ei kuitenkaan kovin hyvin kerro kuluttajan todellisesta maksukyvystä tai aikaisempien velkojen määrästä.

Niin sanottu positiivinen luottorekisteri saattaisi talousvaliokunnan mukaan olla hyvä ratkaisu kuluttajien luottokelpoisuuden kattavampaan ja helpompaan varmistamiseen. Positiivinen luottorekisteri kertoisi lainanhakijoiden taloudellisesta tilanteesta pelkkää maksuhäiriömerkintää laajemmin. Oikeusministeriö selvittää parhaillaan, millaisia oikeudellisia seikkoja luottorekisteriin liittyisi esimerkiksi henkilötietojen suojan kannalta.

Talousvaliokunnan mukaan lakien kiristäminen on tarpeen, sillä aikaisemmilla pikavippilakien muutoksilla ei ole ollut toivottua vaikutusta ja vippien tuottamat ongelmat ovat edelleen lisääntyneet. Valiokunta kiinnittää huomiota etenkin pikavippien nuorille aiheuttamiin ongelmiin. Nuoret ovat lainaongelmille alttiimpia, sillä he ovat kokemattomia taloudenhoitajia ja heillä on harvemmin säännöllisiä tuloja.

Pikavippien ongelmana on myös, että ylivelkaantuneet käyttävät vippejä elämiseen ja aikaisempien velkojen lyhentämiseen, mikä entisestään syventää heidän velkakierrettään. Talousvaliokunta toivookin, että lain uudistuksen myötä velkaongelmat tulisivat näkyviin nykyistä aikaisemmassa vaiheessa. Se olisi valiokunnan mukaan niin yhteiskunnan kuin velallistenkin kannalta parempi vaihtoehto kuin velkataakan kasvattaminen pikavipeillä.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*