Kulutusjuhla jouluna voi kostautua tammikuussa

Nordea-pankin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset aikovat käyttää tänä vuonna joulun kuluihin keskimäärin 573 euroa. Se on noin 90 euroa enemmän kuin viime vuonna.

Osa ihmisistä kuluttaa, vaikkei varaa olisikaan. Silloin puuttuvat rahat korvataan lainalla. Se ei ole vaikeaa, sillä kauppojen luottoja, osamaksuja, kulutusluottoja ja pikalainoja tarjoaa putiikki jos toinenkin.

Velkaantumisen asiantuntijoita velaksi kuluttaminen huolestuttaa.

– Ihmisillä on halu unohtaa murheet vähäksi aikaa ja ottaa lepotaukoa kukkaronnyörien kiristämisestä. Ensin vedetään oma tili tyhjäksi ja sitten otetaan velkaa, kertoi Juha Pantzar Ylen haastattelussa. Pantzar on ylivelkaantuneita auttavan Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja.

Joulukuussa otettujen luottojen ensimmäiset maksuerät erääntyvät tammikuussa. Jos lainan ottaja ei tarkkaile talouttaan vaan ottaa erilaisia luottoja holtittomasti, osamaksuista ja pikalainoista voi lopulta kuin varkain kertyä ylitsepääsemättömän suuri maksuerä.

Takuu-Säätiön talousvaikeuksiin ajautuneita neuvovaan puhelimeen odotetaan tammikuussa runsaasti soittoja. Takuu-Säätiöön on tänä vuonna tullut puolet enemmän soittoja kuin viime vuonna. Ennen joulua otettujen luottojen ansiosta kuluvan vuoden korkein soittopiikki oli viime tammikuussa, eikä seuraavasta tammikuusta odoteta sen hiljaisempaa.

Taloussanomat kertoo, että luotolla hankitaan etenkin kalliita tuotteita. Pienituloisilla ei ehkä ole varaa isoihin kertahankintoihin, mutta luotot tarjoavat heillekin mahdollisuuden kuluttaa ilman säästämistä. Tyypillisiä luotolla ostettavia tuotteita ovat elektroniikkatuotteet ja lomamatkat. Paine saada joululahjat hankittua voi sekin ajaa ottamaan luottoa.

Suurista pienelektroniikkaa ja kodinkoneita myyvistä ketjuista käytännössä kaikki tarjoavat 2 – 10 kuukauden maksuaikoja. Luottoa tulee otettua helposti, kun sitä suorastaan tyrkytetään.

Juha Pantzar neuvoo, että luottoa ei yksinkertaisesti kannata ottaa, jos siihen ei ole varaa. Ennemmin kannattaa miettiä, ovatko kaikki hankinnat oikeasti välttämättömiä. Jos luottoa kuitenkin ottaa, sen korkokulut kannattaa selvittää tarkoin. Jos luottoja on monia, on syytä laskea, paljonko niistä tulee yhteensä maksettavaa kuukaudessa.

Hallitsematonta shoppailua ja velkaantumista voi torjua muutamalla yksinkertaisella keinolla. Kun ylimääräinen ostos houkuttelee, asiaa kannattaa miettiä yön yli. Ostokset kannattaa tehdä käteisellä, sillä se tekee rahanmenon näkyväksi ja konkreettiseksi. Voi myös miettiä, montako tuntia töitä jonkin tuotteen eteen joutuu tekemään. Vinkit kannattaa pitää mielessä alennusmyynneissäkin.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*