Takuu-Säätiö: Velkaneuvontaa kaivataan yhä enemmän

Velkaantuneiden määrä on kasvanut, mutta keskimääräinen velkamäärä pienentynyt. Osittain muutoksen syynä ovat pikavipit.

Takuu-Säätiö kertoo tiedotteessaan, että soitot Velkalinjan neuvontanumeroon ovat lisääntyneet huomattavasti. Tänä vuonna soittoja on tullut puolet enemmän kuin viime vuonna. Velkalinja pystyy vastaamaan vain suunnilleen joka viidenteen soittoon. Palvelu oli viimeksi yhtä ruuhkainen miltei kymmenen vuotta sitten.

Tämän vuoden loppuun mennessä Velkalinjaan arvioidaan tulevan yli 25 000 yhteydenottoa. Noin 5000 soittajaa ehtii saada neuvoja.

Soittajista noin 13 prosenttia on velkaantunut ensisijaisesti pikavipeistä. Lähes kolmasosalla on pikavippivelkoja muiden velkojen lisäksi.

Sekä pikavipeistä että muista kulutusluotoista velkaantuneiden määrä on lisääntynyt. Ensisijaisesti pikavipeistä velkaantuneiden määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2010. Muista kulutusluotoista velkaantuneiden määrä on lisääntynyt noin kolmanneksella.

Tilastokeskus kertoi viime viikolla, että pikalainavelkojen määrä on vuodessa lisääntynyt euromääräisesti 29 prosentilla.

Takuu-Säätiö kertoo, että pikavipit johtavat usein taloudelliseen umpikujaan nopeammin kuin muut velat. Hyvä puoli on se, että pelkillä pienlainoilla velkamäärä ei ehdi kasvaa yhtä suureksi kuin isommilla luotoilla. Apua hakevien kokonaisvelkamäärä onkin viime vuosina alentunut. Toisaalta ongelmia on yhä useammilla, ja suuri määrä samanaikaisia pikavippejä vaikeuttaa asioiden hoitamista. Kun pienlainoja on lukuisia, veloista on hankalampi sopia velkojien kanssa.

Kun kuluttaja ei saa maksettua velkoja ajallaan eikä onnistu sopimaan maksuaikatauluista, tilanne johtaa lopulta maksuhäiriömerkintöihin, perintään ja ulosottoon. Takuu-Säätiöstä kerrotaan, että vain noin kymmenen prosenttia soittajista selviytyy ilman velkajärjestelyä.

Apua kannattaa hakea mahdollisimman aikaisin, sillä mitä aikaisemmin velallinen hakee neuvontaa, sitä todennäköisemmin riittää vapaaehtoinen velkajärjestely. Kannattaa kuitenkin muistaa, että velkajärjestelyn saaminen vie jonkin verran aikaa.

Takuu-Säätiö on valtakunnallinen järjestö, joka tarjoaa neuvontaa ja apua talousongelmiin ajautuneille. Velkalinja on maksuton neuvontanumero, jossa voi keskustella nimettömästi omista tai läheisen rahavaikeuksista. Keskustelussa kartoitetaan henkilön tuloja ja menoja ja kokonaisvelkatilannetta sekä annetaan tietoa erilaisista toimintavaihtoehdoista.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*