Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

Suomalaisten kotitalouksien lainojen määrät jyrkässä nousussa

Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas kotitalouksien osalta viime vuoden marraskuussa. Vuotuinen kasvu oli 5,7 prosenttia, tarkastellessa luottojen kokonaissummaa. Laskelmassa on mukana Suomessa toimivat kulutusluottoja myöntävät palvelut. Tilastot ovat peräisin Suomen Pankilta ja niissä on nähtävissä luottokannan selkeä kasvu verrattuna edelliseen vuoteen. Innokkaasta kuluttamisesta voi vetää yhtäläisyymerkin kuluttajien luottamuksen nousuun taloutta kohtaan. Tilastokeskuksen teettämän kyselyn mukaan kuluttajaluottamus olikin ennätyksellisen vahvaa vuonna 2017. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Kahdeksankymmenen prosentin suuruinen osuus tästä kokonaissummasta on peräisin luottolaitoksilta, jotka toimivat suomessa. Euroissa tämä on 15,2 miljardin euron potti. Loput lainatuista summista on peräisin muilta rahoitusta tarjoavilta palveluilta ja kasvava osa sellaisilta pankeilta, jotka lainaavat suomen rajojen ulkopuolelta. Osa luotoista on myös vertaislainoja, mutta tällä hetkellä tämä osa on vielä hyvin pieni.

Asuntolainakanta maltillisemmassa kasvussa

Asuntolainojen määrä on myös kasvussa, toki kasvu ei ole yhtä voimakasta kuin kulutusluotoissa. Marraskuun aikana uusia asuntolainoja nostettiin 1,6 miljardin euron edestä. Vuosikasvua oli siis tällöin 2,3 prosenttia. Keskikoron määrä oli asuntolainojen osalta 0,97 % ja lainojen laskennallinen marginaali 0,95 prosenttia. Kun kaikki kotitalouksilla olevat lainamäärät lasketaan yhteen, saadaan yhteissummaksi 126 miljardia euroa. Kotitalouksien talletusvarat taas ovat 82 miljardin luokassa.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2021

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*