Pikavippien lakimuutos tuli voimaan

Alle 2000 euron pikavippejä rajoittava lakimuutos tuli voimaan kesäkuun alussa. Etukäteen arvioitiin, että pienten lainojen tarjoaminen saattaisi jopa loppua kokonaan. Tämä huoli näyttää nyt turhalta, sillä valtaosa vanhoista pikavippiyrityksistä tarjoaa edelleen lainaa. Joitakin merkittäviä muutoksia alalla on kuitenkin tapahtunut. Valtaosa pikavippipalveluista on korvannut yksittäiset vipit tililuotolla, jonka luottoraja on 2000 euroa tai enemmän. Asiakkaat voivat nostaa luottoa monessa erässä aina luottorajaansa asti. Uutta pikavippiä ei yleensä saanut, jos edellisen maksu oli vielä kesken, mutta tililuottopalveluista lainaa saa ainakin periaatteessa nostaa vapaasti. Tililuotoissa yksittäisen noston todellinen vuosikorko on herkästi korkeampi kuin laissa sallittu 51 prosenttia. Käytäntö on kuitenkin laillinen, kunhan vähintään 2000 euron luottoraja on tosiasiallisesti asiakkaan nostettavissa. Pikavippimarkkinoilta on kadonnut jonkin verran pienimpiä vippiyrityksiä. Myös muutamat tunnetummat lainabrändit ovat kadonneet markkinoilta, kun yritykset ovat uudistaneet lainatarjontaansa. Esimerkiksi DFC Nordicin vippibrändit Risicum ja OK Money on lopetettu, ja toiminta on keskitetty Laina.fi-sivustolle. Osa vippiyrityksistä ei ole vielä päivittänyt palveluitaan uuden lain mukaisiksi. Esimerkiksi Orkia-palvelussa uudistukset ovat vielä kesken, eikä lainaa tällä hetkellä myönnetä lainkaan uusille asiakkaille. Myös täysin uusia lainapalveluita on syntynyt, kun pikavippiyritykset ovat uudistaneet palveluitaan. Viestilainan työn jatkaja on uusi tililuottopalvelu Luottoraha, ja Suomivipin omistava NDN-Yhtiö toi markkinoille Suomen Tililuotto -sivuston. Tililuotot ovat ylivoimaisesti suosituin tapa mukautua uuden lainsäädännön rajoituksiin, mutta myös muita keinoja on otettu käyttöön. Jotkut lainapalvelut ovat siirtyneet tarjoamaan riittävän suuria vippejä niin pitkällä maksuajalla, että 51 prosentin vuosikorkorajoitus alittuu. Esimerkiksi Ostosrahan palvelut ovat muuttuneet siten, että alle 12 kuukauden maksuaikoja ei enää ole tarjolla. Myös Monetti on nostanut lainaskaalansa 500 – 1500 euroon ja pidentänyt kaikkien lainojen maksuajan 12 kuukauteen. Kulutusluottoihin keskittyneissä palveluissa lainasummat ja maksuajat ovat tietysti olleet isoja jo aikaisemmin. Laina-ajan reiluun pidentämiseen on ryhtynyt myös Pikavippi.fi, joka nyt myöntää 100 ja 200 euron vippejä puolen vuoden maksuajalla. Ainalaina taas on säilyttänyt lainasummat ja maksuajat ennallaan, mutta laskenut hintoja niin paljon, että luoton kuluiksi tulee vain muutamia euroja. Todelliset vuosikorot ovat siis enimmäkseen laskeneet, mutta eniten asiakkaita kiinnostanee, saako lainaa nyt halvemmalla kuin ennen. Vastaus näyttää olevan maltillinen kyllä: kustannustaso on laskenut ja lainojen maksuajat pidentyneet. 100 euron lainan saa nyt useista tililuottopalveluista yli kuukaudeksi noin 15 euron kuluilla, kun aikaisemmin 100 euron vipin kulut olivat kuukaudessa usein 25 euroa.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2020

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*