Maksuhäiriöiden määrä lähenee ennätyslukemia

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä saattaa nousta kaikkien aikojen ennätykseen vielä tämän vuoden aikana, kertoo Suomen Asiakastieto tiedotteessaan. Kesäkuun lopussa jo 356 100 kuluttajalla oli maksuhäiriömerkintä. Ennätys on vuodelta 1997, jolloin maksuhäiriömerkintä oli 368 000 suomalaisella.

Suomen Asiakastieto arvioi, että vuoden 1997 ennätys on vaarassa rikkoutua, jos ylivelkaantumisen, maksuvaikeuksien ja työttömyyden lisääntyminen edelleen jatkuu. Maksuhäiriörekisteri on vuoden aikana kasvanut 17 000 henkilöllä eli lähes viidellä prosentilla.

Maksuhäiriömerkintöjä on nyt 8,2 prosentilla kaikista 18 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Määrä on ollut nousussa vuodesta 2008 asti.

– Rekisterissä olevien henkilöiden maksuvaikeudet ovat tyypillisesti tuoreita ja vakavia. Puolet heistä on saanut uusia merkintöjä vuoden 2013 aikana ja keskimäärin jokaisella rekisteröidyllä henkilöllä on jo 15 maksuhäiriömerkintää, kertoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Jouni Muhonen Suomen Asiakastiedosta. Muutama vuosi sitten yhdellä henkilöllä oli maksuhäiriöitä tyypillisesti puolet vähemmän.

Suuri osa maksuhäiriömerkinnöistä johtuu maksamatta jääneistä tililuotoista, kertaluotoista ja pikavipeistä. Kuluttajaluotoista aiheutuneiden merkintöjen määrä on kasvanut viime vuodesta noin 13 prosenttia.

Suomen Asiakastiedon mukaan etenkin eläkeläisten maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet. Eläkeläisten määrä maksuhäiriörekisterissä on kasvanut noin 15 prosenttia, kun koko väestössä kasvua on kertynyt keskimäärin viisi prosenttia.

Maksuhäiriön riski vaihtelee suuresti myös alueittain. Joillakin alueilla maksuhäiriömerkintä on jopa joka neljännellä asukkaalla, kun taas toisilla alueilla niitä ei ole juuri lainkaan.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*