Pikavippi vai laina kaverilta?

Tutuilta vippaaminen voi pilata ihmissuhteet.

Pitäisi saada 200 euroa pikavippiä. Pitäisikö tilata pikavippi vai pyytää luottoa kavereilta? Pikavipin tilaaminen on nopeaa, mutta kaveri ei pyydä korkoa. Tuttavapiiristä lainaamiseen liittyy kuitenkin riskejä: jo muutaman satasen velka voi tuhota ihmissuhteita.

PayPal teki tutkimuksen, jonka mukaan 35 prosenttia palvelun alle 55-vuotiaista amerikkalaisista käyttäjistä on joutunut ihmissuhdeongelmiin maksamattomien velkojen vuoksi. Ystävyys- tai perhesuhteen tuhoutumiseen riitti keskimäärin 400 euron pikavippi.

Velka voi vaikuttaa ihmissuhteen dynamiikkaan. Rahaa lainaava saattaa ryhtyä antamaan lainaajalle taloudellisia neuvoja, vaikkei niitä kaivattaisi. Lainaaminen aiheuttaa myös stressiä, ja velallinen muuttuu tavallista herkemmäksi tai vihaisemmaksi.

Kavereilta vippaamisen negatiivisia vaikutuksia voi yrittää minimoida pitämällä tarkasti kirjaa siitä, paljonko on lainattu ja milloin laina on luvattu maksaa takaisin. Jos on itse lainaamassa, kannattaa luvata takaisinmaksu mahdollisimman tarkasti ja ilmoittaa heti, jos maksu myöhästyy.

Tarvittaessa osapuolet voivat laatia kirjallisen velkasopimuksen, johon merkitään lainasumma ja molempien allekirjoitukset. Sopimuksella lainanantaja voi riitatilanteessa todistaa velan olemassaolon.

Uutisia sivustolta