Pikavipit ei ainoa syy alle 30-vuotiaiden perusturvan varassa elämiseen

Nuoren velkakierteen syynä saattaa olla niinkin arkipäiväinen asia, kuin takuuvuokra tai muu pakollinen hankinta.

Vastikään valmistunut Mun talous- raportti kertoo nuorten talousongelmista, joihin yhdeksi syyksi on listattu talouden hallitsemattomuus. Tämä tarkoittaa usein sitä, ettei nuori ole tietoinen oman kulutuksensa rajoista tai oman tulotason realiteeteista. Mun talous – hanke on toteutettu vuosina 2013 – 2017 yhteistyössä useiden nuorisojärjestöjen kanssa. Mukana hankkeen toteuttamisessa on toiminut mm. Takuusäätiö ja Suomen setlementtiliitto. Hankkeen tavoitteena on ehkäistä nuorten talousongelmia ja lisäksi edistää taloudellisen lukutaidon kehitystä. Hankeraportissa ilmenee selkeästi alle 30-vuotiaiden olevan ikäluokka joka elää muita useammin pelkän perusturvan varassa. Tieto on luettavissa Tilastokeskuksen julkaisemasta tulonjakotilastosta. Hankkeen projektipäällikkönä toiminut Ville Kujanpää arvioi, että pikavipit ovat nuorille suuri ongelma. Pikavippejä hän ei kuitenkaan pidä ainoana nuorten taloudellisena ongelmana. Kujanpää on kiinnittänyt huomiota pikavippejä ja vakuudettomia tililuottoja tarjoavien yritysten suorastaan pirulliseen mainontaan, joissa myydään ihmisille sellaisia unelmia, joita ei todellisuudessa ole olemassakaan. Kujanpää kokee, että nuorille tulisi tarjota aiempaa enemmän tukea talouden hallintaan.

Kohtuullisia rahoitusmarkkinoita nuorille

Mun talous – raportissa tuodaan julki kaikkiaan seitsemän ehdotusta, joilla nuorten talouden hallintaa voitaisiin parantaa.

Kohdat ovat:

 1. Velkaantumisen ja syrjääntymisen estämiseksi otetaan käyttöön sosiaalinen luototus koko maan tasolla
 2. Nuorten pääsy talousneuvontaan taataan
 3. Talouden hallinnan välineiden kehittäminen nuorille
 4. Keskutelu raha-asioista nuorten kanssa
 5. Positiivsiten luottoietojen rekisterin käyttöönotto vippikirteiden ehkäisemiseksi
 6. Omaa elämäänsä aloitteleville nuorille tukea asumisasioissa sekä ranakäytössä
 7. Taloustaidon hallinta ja sen taloudellisen lukutaidon edistäminen kansallisesti

Raportista ilmenee, että nuorilla, on muita ikäluokkia suurempi riski ajautua velkakierteeseen. Riski on erityisen suuri, kun nuorelle tulee ns. pakollisia hankintoja, kuten takuuvuokra. Raportti toteaakin yksiselitteisesti, että nuorilla ja pienituloisilla tulisi olla joustavampi mahdollisuus päästä kohtuuehtoisten rahoitusmarkkinoiden piiriin, sekä myös oikeus ns. hallittuun lainaamiseen. Esimerkiksi Takuusäätiöllä on tarjolla pientä sosiaalista lainaa sellaisiin kertamenoihin, jotka ovat luoteeltaan välttämättömiä. Raportti tuo esille, että vastaavaa lainaamista olisi syytä tulevaisuudessa lisätä kattamaan valtakunnallisemmin nuoria ja pienituloisia. Tämän lisäksi ehdotetaan, että nuorilla olisi jatkossa mahdollisuus päästä nopeammin ja paremmin talous- sekä velkaneuvontaan. Tällä hetkellä sellaista talousneuvontaa, joka on ennaltaehkäisevää, on liian vähän, ilmoittaa raportti. Lähde: Kauppalehti

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2020

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*