Pikalainojen perinnästä usein suuret kustannukset

Helsingin Sanomien haastattelemat käräjätuomarit arvioivat, että kuluttajat ovat perinnässä usein heikossa asemassa. Velallisten mahdollisuudet vastustaa kohtuuttomia perintäkuluja ovat heikot. Jos velallinen riitauttaa velan ja vie asian oikeuteen, voi käydä vielä huonommin.

”Jos saatavan riitauttaa, kuluttaja voi hävitessään joutua maksamaan perintäyhtiön asianajan kulut. Ne voivat olla helposti 200 euroa tunnilta”, käräjätuomari Pekka Aaltonen Varsinais-Suomen käräjäoikeudesta kertoo.

Tuomareiden mukaan maksamattomien pikalainojen perintä on suuri ongelma käräjäoikeuksissa. Aaltonen ja Helsingin käräjäoikeuden tuomari Merja Vainio pitävät pikalainoja jo laajana yhteiskunnallisena ongelmana. Vakuudettomien lainojen myöntämistä pitäisikin heidän mielestään vähentää.

Pikalainat ovat jo ruuhkauttaneet käräjäoikeuksia. Perintäyhtiöiden kanteet käsitellään nopeassa summaarisessa menettelyssä, jossa asia ratkaistaan asiakirjojen perusteella. Vuonna 2008 summaarisia velkomustapauksia oli Helsingin käräjäoikeudessa 27 000, tänä vuonna niitä odotetaan olevan 55 000.

Oikeuteen asti menneet pikalainat on usein otettu huvitteluun, ei laskujen maksamiseen. Vainion mukaan erityisesti nuoret miehet ottavat pikalainoja yöelämää varten, mutta vastuuttomuus on levinnyt myös naisiin. Omat tulot saatetaan käyttää huvitteluun, minkä jälkeen on otettava pikalainoja elämistä varten.

Vainio on huolissaan nuorista miehistä, jotka ajautuvat velkoihin juuri silloin, kun rahaa tarvittaisiin esimerkiksi perheen perustamiseen. Suuri osa tuloista menee ulosottoon, vaikka niille olisi muutakin käyttöä. Velkaantuminen voi aiheuttaa vaarallista välinpitämätöntä asennetta eikä myöskään kannusta tekemään töitä.
Myös pelivelkaiset ovat käräjäoikeuksissa kasvava ryhmä.

Vainio kuitenkin huomauttaa, että pikalainoille on myös tarvetta. Moni maksaa lainansa takaisin sovitusti, eivätkä nämä tapaukset päädy käräjäoikeuksiin.

Tuomarit harmittelevat, että kuluttajat eivät osaa puolustautua kanteita vastaan lain mahdollistamilla keinoilla. Sen sijaan jotkut yrittävät puolustautua perustelemalla, miksei rahaa velan takaisinmaksua varten ole.

Käräjäoikeudet eivät voi kuitenkaan käyttää asiassa harkintaa, vaan ratkaisu on tehtävä lain perusteella. Velat ja korot on maksettava takaisin, eikä asiassa voi ottaa huomioon velallisen raha- tai elämäntilannetta.

Haastatellut tuomarit pitävät pienistä veloista aiheutuvia perintä- ja oikeudenkäyntikuluja kohtuuttomina. Aaltosen mukaan esimerkiksi 7 sentin saatavasta vaadittiin noin 300 euroa perintä- ja oikeudenkäyntikuluja.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*