Pikavipit puhuttavat myös Britanniassa

Suomessa on tänä syksynä keskusteltu paljon pikavippien rajoittamisesta. Hallitus haluaa asettaa pikavipeille korkokaton, ja monessa kunnassa on ehdotettu pikavippimainonnan kieltämistä.

Pikavipeistä keskustellaan nyt myös Britanniassa. The Guardian kertoo, että maan hallitus on päättänyt antaa uudelle taloushallinnon viranomaiselle FCA:lle valtuudet asettaa pikavipeille korkokatto.

Myös mahdollisuutta uusia pikalaina loputtomasti halutaan rajoittaa. Jos lainaaja ei voi maksaa velkaansa eräpäivänä, Britanniassa on mahdollista ottaa uusi laina, joka maksaa vanhan pois. Uusiminen voi kuitenkin nostaa lainan kulut varsin korkeiksi.

Britannian talousministeriön jäsen James Sassoon huomautti, että korkokatto ja lainan uusimisen rajoittaminen puuttuvat merkittävästi markkinoiden vapauteen. Lisäksi ne voivat antaa kuluttajille suurta etua. Sassoonin mukaan rajoituksilla saattaa kuitenkin olla arvaamattomia seurauksia. Ranskassa ja Saksassa huomattiin, että rajoitukset heikensivät huomattavasti kaikkein köyhimpien mahdollisuuksia saada luottoa. Seurauksena heikoimmilla olevat kuluttajat saattavat ajautua käyttämään laittomia lainapalveluita.

Lisäksi pelättiin, että korkokaton asettaminen saattaisi olla pikavippiyritysten asiakkaiden edun vastaista.

Kaikesta huolimatta hallitus päätti kuitenkin antaa päätösvallan asiasta FCA:lle.

Britannian parlamentin ylähuoneen jäsen Justin Welby puolusti rajoituksia, sillä hänen mukaansa lainoja myöntävät yritykset vaativat ”kiskurikorkoja”. Welbyn mukaan markkinoiden säätely korkokaton avulla saattaisi normaalitilanteessa ajaa köyhimmät laittomien lainoittajien pariin, mutta tällä hetkellä pikalainamarkkinat eivät toimi kunnolla. Jos markkinat toimisivat oikein, alalle tulisi uusia yrittäjiä, jotka pudottaisivat korkotasoja. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut.

Parlamentin ylähuoneen jäsen Parry Mitchell painotti, että tavoitteena ei kuitenkaan ole kieltää pikalainoja.

Rajoitusten puolesta on kampanjoinut erityisesti Britannian työväenpuolueen parlamentaarikko Stella Creasy. Creasy on korostanut muun muassa korkeiden, jopa 1700 prosentin korkojen vahingollisia vaikutuksia. The Guardian kertoo, että hänen mukaansa köyhimmät joutuvat ottamaan lainaa ostaakseen ruokaa, kun hinnat nousevat ja moni joutuu työttömäksi. Creasyn mielestä lainoittajien velvollisuus ilmoittaa todellinen korko ei hyödytä mitään, koska joillakin kuluttajilla ei ole muita vaihtoehtoja kuin ottaa lainaa.

FCA alkaa vastata luottojen säätelystä vuonna 2014. Korkokaton asettaminen ei kuitenkaan ole vielä varmaa, koska mahdollisuus päättää korkokaton asettamisesta tai hylkäämisestä on yksin FCA:lla.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*