Yle: Pikavippien aiheuttamat maksuhäiriöt merkittiin omaan rekisteriin

Niin sanottuja OPL-merkintöjä pystyivät antamaan ja katselemaan vain Suomen Pienlainayhdistyksen jäsenet. Enää OPL-merkintöjä ei kuitenkaan tehdä.

Jos kuluttajan pikavippivelka on ollut maksamatta yli 60 päivää, lainayrityksellä on oikeus ilmoittaa maksuhäiriömerkintä tämän luottotietoihin. Ylen mukaan joistakin vippiveloista on kuitenkin tehty Suomen Asiakastiedon luottotietorekisteriin niin sanottuja OPL-merkintöjä, joiden näkyvyys ja vaikutukset ovat tavallista maksuhäiriömerkintää rajallisemmat.

OPL-merkintöjä saattoivat ilmoittaa rekisteriin ja tarkastella vain Suomen Pienlainayhdistyksen jäsenyritykset. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mielestä käytäntö ei ole laillinen, ja yhden toimialan sisäinen luottotietorekisteri lisää muiden luotonantajien riskejä. Laillisuutta arvioi tietosuojalautakunta, joka ei ole vielä antanut asiasta päätöstä. Tietosuojalautakunta on pyytänyt Suomen Asiakastiedolta selvitystä rekisterinpidosta.

Asiakkaan kannalta OPL-merkintä tarkoittaa, että uuden pikavipin saanti Pienlainayhdistyksen jäsenyrityksiltä on hankalaa. Muita vaikutuksia merkinnällä ei kuitenkaan ole, koska sitä eivät näe esimerkiksi muut luotonantajat tai vuokraisännät. Tietämättään merkintää ei ole voinut saada, sillä kaikista maksuhäiriömerkinnöistä tulee ilmoittaa asiakkaalle.

Suomen Asiakastiedon mukaan kyseessä on tulkintaerimielisyys.

– Me emme ole vielä tehneet lopullista päätöstä, mutta näillä näkymin pysymme alkuperäisessä kannassamme, eli olemme toimineet lain ja säädösten mukaisesti, Suomen Asiakastiedon liiketoiminnan kehityspäällikkö Jouni Muhonen kertoi Ylelle.

Suomen Pienlainayhdistyksen puheenjohtaja Kari Kuusisto kommentoi, että kaikki muutkaan rahoituslaitokset eivät luovuta 60 päivän maksuviivästyksen jälkeen tehtyjä merkintöjä yleiseen käyttöön.

– Pankit ja vakuutusyhtiöt jakavat tiedot keskenään alan erityislainsäädännön nojalla, Kuusisto kirjoittaa blogissaan.

Suomen Asiakastieto ei enää tee uusia OPL-merkintöjä. Viimeiset merkinnät tehtiin syyskuussa, eikä käytäntöä olla näillä näkymin jatkamassa.

Uutisia sivustolta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*