Maksuhäiriömerkintöjä nyt miltei ennätysmäärä

Suomen Asiakastieto kertoo tiedotteessaan, että jo kahdeksalla prosentilla suomalaisista eli 346 000 henkilöllä on maksuhäiriömerkintä. Merkintöjen määrä on kasvussa: viime vuonna merkintöjä sai 257 000 henkilöä, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet vuodesta 2009 asti. Viimeksi yhtä paljon maksuhäiriöitä oli vuonna 1998. Silloin määrä oli kääntynyt laman jälkeen laskuun ensimmäisen kerran. Ennätysvuosi oli 1997, jolloin 368 000 suomalaisella oli luottotietomerkintä.

Osalla luottotietonsa menettäneistä maksuhäiriöitä on vain yksi, joillakin jopa useita satoja. Viime vuonna uusia merkintöjä tehtiin yhteensä 1,7 miljoonaa eli keskimäärin seitsemän jokaista vuonna 2012 maksuhäiriörekisteriin päätynyttä kohti.

Parhaan kuvan kuluttajien maksuvaikeuksista saa käräjäoikeuksien antamien velkomustuomioiden perusteella. Viime vuonna niitä tuli lähes 340 000. Vuodesta 2006 lähtien uusien velkomustuomioiden määrä on kolminkertaistunut.

Valtaosa velkomustuomioista tuli tili- ja kertaluotoista eli esimerkiksi luottokorteista, kulutusluotoista, pikavipeistä ja osamaksusopimuksista. Toiseksi yleisimmin tuomio tuli maksamatta jätetystä puhelin-, tiedonsiirto- tai polttoainelaskusta. Niiden määrä kaksinkertaistui vuodesta 2011. Postimyynti- ja verkko-ostoksista aiheutuneiden maksuhäiriöiden määrä kasvoi huomattavasti, sillä niitä oli vuonna 2012 jopa 77 prosenttia enemmän kuin 2011.

Maksuvaikeuksien määrä vaihtelee Suomessa alueellisesti. Vaikka maksuhäiriöitä on keskimäärin kahdeksalla prosentilla kuluttajista, eri kuntien välillä määrä vaihtelee Inarin 11,1 prosentista joidenkin Ahvenanmaan kuntien 1,6 prosenttiin.

Maksuhäiriöiden voimakas alueellinen eriytyminen johtuu monesta asiasta, esimerkiksi eri kuntien erilaisesta asukasrakenteesta. Maksuvaikeuksien taustalla vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi tulotaso, koulutustaso ja työttömyyden määrä.

Asiakastiedon ratkaisu ylivelkaantumiseen ja maksuhäiriömerkintöjen lisääntymiseen olisi positiivisen luottorekisterin perustaminen. Yhtiön mukaan luottojen tarjoajat tarvitsevat uusia keinoja, joiden avulla liikaan velkaantumiseen voisi puuttua.

– Luotonantajilla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta kohtuullisilla kustannuksilla tarkastaa esimerkiksi luotonhakijalta saatujen tietojen, kuten aikaisempien velkojen ja tulojen oikeellisuutta, huomauttaa Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Heikki Koivula.

Asiakastiedosta huomautetaan, että myös kuluttajien kannattaa kiinnittää huomiota omaan talouteensa. Talousongelmien selvittämiseen löytyy neuvoja muun muassa Asiakastiedon omatieto.fi –sivustolta.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*