Pikavippien määrä kasvoi vilkkaasti

Suomalaisilla on nyt pikalainaa enemmän kuin koskaan. Myös muiden lainojen määrä on kasvanut, mutta maltillisemmin.

Uutta pikalainaa myönnettiin tämän vuoden kolmannella neljänneksellä eli heinä-syyskuussa 29 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla, kertoo Tilastokeskus. Edelliseen neljännekseen eli huhti-kesäkuuhun verrattuna nousua kertyi 13 prosenttia.

Pikavippejä myönnettiin kotitalouksille vuoden 2012 toukokuusta syyskuuhun vajaalla 107 miljoonalla eurolla. Kappalemääräisesti vippejä myönnettiin 385 991.

Keskimääräinen pienlaina oli tarkastelulla ajanjaksolla 276 euroa ja takaisinmaksuaika 37,1 päivää. Lainoista maksettiin erilaisia kuluja yhteensä yli 23 miljoonaa euroa, eli pienlainojen kulut olivat noin 22 prosenttia myönnetystä lainapääomasta.

Sekä myönnettyjen lainojen kappalemäärä että keskimääräinen pienlainasumma ovat kasvaneet viimeisen vuoden aikana.

Tilastoituja pienlainayrityksiä oli Suomessa vuoden kolmannella neljänneksellä 80 kappaletta. Niistä uusia oli kaksi kappaletta.

Yhteensä suomalaisilla kotitalouksilla ja muilla luotonsaajilla oli syyskuun 2012 lopussa lainaa 305 miljardia euroa. Edelliseen neljännekseen verrattuna lainaa oli vajaat kaksi prosenttia enemmän ja viime vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna 10 prosenttia enemmän.

Kotitalouksien osuus lainamäärästä oli 114 miljardia euroa. Se on viisi prosenttia enemmän kuin syyskuun 2011 lopussa.

Valtaosa eli noin 88 miljardia euroa oli asunto- ja vapaa-ajanasuntolainoja. Kotitalouksilla oli asuntolainaa noin kuusi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Uusia asunto- ja vapaa-ajanasuntolainoja otettiin kuitenkin noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin vuoden takaisella jaksolla. Vuoden 2012 huhti-kesäkuuhun verrattuna uudet asuntolainat vähenivät euromääräisesti yli 10 prosenttia.

Kulutusluottoja kotitalouksilla oli noin 15 miljardia euroa ja opintolainoja 1,6 miljardia euroa. Kulutusluottojen määrä kasvoi viime vuoteen verrattuna noin kahdeksan prosenttia ja opintolainojen noin kuusi prosenttia. Muita lainoja kotitalouksilla oli 9,6 miljardia euroa.

Yrityksillä ja elinkeinonharjoittajilla oli lainaa noin 79 miljardia euroa. Yritystoiminnan luototus kasvoi reilut neljä prosenttia verrattuna vuoden 2011 vastaavaan neljännekseen.

Aiheesta lisää Tilastokeskuksen luottokantatilastossa.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*