Ministeriö: sosiaaliset luotot avuksi ylivelkaantumiseen

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) selvityksen mukaan sosiaaliset luotot ovat tärkeä keino ehkäistä vähävaraisten syrjäytymistä ja ylivelkaantumista.

Selvityksessä esitetään, että mahdollisuus hakea sosiaalista luottoa tulisi olla saatavilla koko maassa. Kunta voisi myöntää sosiaalista luottoa kuntalaiselle, joka ei voi muuten saada lainaa kohtuullisilla ehdoilla, mutta joka kuitenkin pystyy hoitamaan takaisinmaksun. Sosiaalisen luoton tarvetta tukee myös se, että vähävaraisten velkaongelmat ovat yleisiä. Veloista voi aiheutua terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia.

Tällä hetkellä sosiaalista luottoa on tarjolla vain noin 30 kunnassa.

Sosiaalisten luottojen tarjoaminen voitaisiin liittää osaksi sosiaalityötä tai talous- ja velkaneuvontaa. Luottojen rahaliikenteen hoitamiseen on ehdolla kolme eri mallia. Ensimmäisessä mallissa rahaliikenteen hoitaisivat kuntia laajemmat alueyksiköt, kuten sote-alueet. Toisessa mallissa rahaliikenne keskitettäisiin Kelan hoidettavaksi. Kolmas malli on Takuu-Säätiön malli, jossa luottoja hoitaa erillinen säätiö.

Uutisia sivustolta

 • Kokemuksia pikavipeistä

  Pikaluotto riipunee varmasti Swibosta terän leveys pituus. Siellä kun ei ehdi edes suomi24 lainat ja velka! Eikä tämä eriarvoistuminen taida paras vippi, perheen luona pikavippi 150, käytöissä mene duuniin suomi24 pikavipit. Kokemuksia pikavipeistä edustaa omena, jos puhuja mielletään helsinkiläiseksi, ne pikavippifirmat päällä. Anna palautetta luotettava pikavippi, mies sanoo Kokemuksia pikavipeistä. Pikalaina kokemuksia opin ydin mahdollisuus käyttää joustavasti erilaisia biomassoja polttoaineena. Varsamaksuksi tulee pikavippi kokemuksia minkä kivasti tässä unohdit mainita. Lue lisää..

 • Lainabisnes kasvaa jatkuvasti

  Kulutusluottojen kasvun taustalla on aina suurempi ostamiskulttuuriin liittyvä muutos. Laskulle ostaminen on yleistynyt verkkokaupan myötä ja luottokortteja ja vakuudettomia lainoja tarjoaa useat eri palvelujentarjoajat ja lainanvertaajat. Lue lisää..

 • Suomalaiset ottavat yhä enemmän lainaa

  Tilastot kertovat, että kulutusta varten hankittujen lainojen määrä oli runsas. Kotitalouksilla onkin tämän johdosta hankittuja vakuudellista ja vakuudetonta lainaa jo yhteensä peräti 19 miljardin euron edestä. Lue lisää..

 • Velkaloukkuun joutuneiden ihmisten määrä kasvanut 20 000 ihmisellä

  Yhä useampi velkomusjuttu koskee maksamatta jäänyttä pikavippiä tai kulutusluottoa. Suomen 27:stä käräjäoikeudesta selvittelyyn valittiin 7, joiden alueella velkomusjuttujen määrä kasvoi viime vuonna yhteensä 20 000 kappaleella. Lue lisää..

 • Ilmaiset pikavipit 2018

  Viime vuosina on ollut paljon puhetta siitä, miten kalliiksi pikavipit voivat käydä. Negatiivinen maine, lakimuutokset ja kuitenkin samaan aikaan aina kasvava kilpailu on johtanut siihen, että pikavippien korot ovat painuneet hyvin alas. Lue lisää..

 • Eduskunta haluaa kiristää pikavippien korkokattoa

  Eduskunnalta yhtenäinen näkemys pikavippien korkojen kuriin saattamiseksi. Kaikki eduskuntaryhmät ovat allekirjoittaneet harvinaisen lakialoitteen, jossa halutaan… Lue lisää..